Samorząd Województwa Podkarpackiego

Herb województwa. Na tarczy po lewej stronie gryf naprzeciw niego lew. U góry krzyż kawalerski.
SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO

  

  

Za stołem ludzie przyrządzający potrawy w strojach ludowych. Na stole są potrawy, patelnie i miski. Wokół stołów stoją ludzie obserwujący pokaz gotowania.

 


 

Tekst: Mateusz Kurasz
Fot. Tadeusz Poźniak

 

Za nami kolejne wydarzenia w ramach III edycji Festiwalu Kultury Lasowiackiej. Tym razem festiwal zawitał do Baranowa Sandomierskiego, Rudnika nad Sanem oraz Kolbuszowej. Gwiazdą tego weekendu był Karol Okrasa - znany polski kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej, który zawitał do Baranowa Sandomierskiego.

Za sprawą festiwalu w minioną niedzielę, 23 lipca, Baranów Sandomierski na jeden dzień stał się podkarpacką stolicą kuchni tradycyjnej. Na dziedzińcu baranowskiego zamku tłumnie zgromadzeni mieszkańcy oraz turyści mieli okazję cieszyć się bogactwem lasowiackiej kultury i wybornych smaków. Samorząd województwa reprezentowali podczas tego wydarzenia: wicemarszałek Ewa Draus, wiceprzewodniczący sejmiku Jerzy Cypryś wraz z radna Marią Napieracz oraz Kamilą Piech, która jest jednocześnie zarządzającą Zamkiem w Baranowie Sandomierskim, a także Rober Godek – dyrektor Departamentu Kultury i Ochrony Dziedzictwa Narodowego. W wydarzeniu uczestniczyła również poseł Krystyna Skowrońska. Wicemarszałek Ewa Draus nie kryła zadowolenia, że to lasowiackie święto zawitało do Baranowa Sanomierskiego:

– Już po raz trzeci spotykamy się podczas tego festiwalu w Baranowie Sandomierskim, w dodatku w towarzystwie naszego mistrza Karola Okrasy. Będzie gotował, ale też degustował. Miejmy nadzieję, że tutejsze smaki pozostaną z nim na dłużej. Samorząd województwa podkarpackiego chce promować kulturę lasowiacką, przywoływać dziedzictwo kulturowe, które zostało nam przekazane poprzez kolejne pokolenia – mówiła wicemarszałek województwa podkarpackiego Ewa Draus.


Kamila Piech, członek zarządu Fundacji Pro Arte Et Historia, odpowiedzialnej za zarządzanie Zamkiem w Baranowie Sandomierskim, również podkreśliła znaczenie tego wydarzenia. Festiwal "Kuchnia Lasowiacka" jest doskonałą okazją do ukazania gościnności mieszkańców regionu i prezentacji lokalnych specjałów, które na co dzień znajdują się na stołach zamkowych.

 

 

Festiwalowe wydarzenie w Baranowie Sandomierskim zgromadziło miłośników tradycyjnej kuchni i folkloru – zarówno z Podkarpacia jak i spoza regionu. Na stoiskach można było podziwiać różnorodne wyroby rękodzielnicze i regionalne produkty, charakterystyczne dla kultury lasowiackiej. Wśród wystawców nie zabrakło malowideł, zdobionej porcelany oraz wyrobów z wikliny. Koła Gospodyń Wiejskich zadbały o podniebienia gości, prezentując rozmaite lasowiackie potrawy, natomiast atmosferę uświetniały biesiadne utwory oraz występy lokalnych artystów, wprowadzając wszystkich w lasowiacki nastrój.

Gwiazdą wydarzenia był znany kucharz Karol Okrasa. Przygotował on specjalną lasowiacką potrawę na oczach zgromadzonej publiczności, a jednocześnie zachęcał do szacunku dla tradycji kulinarnej i czerpania inspiracji z przekazów przodków.

Festiwal oprócz Baranowa Sandomierskiego zawitał w tę niedzielę także do Rudnika nad Sanem, gdzie można było m.in. nauczyć się wyplatania wiklinowych koszy, a także do Kolbuszowej, gdzie odbył się prawdziwy maraton lasowiackiej mowy.

 

Galeria zdjęć: