Samorząd Województwa Podkarpackiego

Herb województwa. Na tarczy po lewej stronie gryf naprzeciw niego lew. U góry krzyż kawalerski.
SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO

  

  

Mężczyźni przekazują sobie medal.

 


Autor tekstu Beata Adamska, Aleksandra Gorzelak – Nieduży 

Autor zdjęć Anna Magda 

Biuro prasowe UMWP

 

Już po raz 18. na Podkarpaciu obchodzono Święto Miodu. Tym razem jego hasłem przewodnim było: Wczoraj, dziś i jutro pszczelarstwa na Podkarpaciu. Wydarzenie zgromadziło wielu pszczelarzy z całego województwa. Czas świętowania wypełniony był konferencjami, spotkaniami, konkursami oraz degustacjami miodów. Najbardziej zasłużeni pszczelarze zostali uhonorowani odznaczeniami oraz medalami związkowymi.

 

Wśród gości Podkarpackiego Święta Miodu znaleźli się: marszałek województwa Władysław Ortyl oraz wicemarszałek Ewa Draus, poseł RP Kazimierz Gołojuch, bp Edward Białogłowski, Tadeusz Dylon - prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie oraz Stanisław Ból - wiceprezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego.

 

W czasie uroczystości marszałek Władysław Ortyl został uhonorowany Medalem Stulecia Polskiego Związku Pszczelarskiego. Dziękując za otrzymane odznaczenie gospodarz województwa wyraził uznanie dla wszystkich, którzy przyczyniają się do rozwoju pszczelarstwa na Podkarpaciu. Dziękując za wieloletnią współpracę marszałek wręczył list gratulacyjny Stanisławowi Bólowi - wiceprezydentowi Polskiego Związku Pszczelarskiego. Podkreślił także rolę pszczelarstwa, jako jednej z ważnych gałęzi rolnictwa regionu.

 

Jesteśmy dumni z tego, że nasz kraj należy do państw, które mogą poszczycić się wielowiekową tradycją bartnictwa i ekstensywną gospodarką pszczelarską. Świat wokół nas się zmienia, a my wiemy, jak zachować to, co najlepsze i podtrzymać tradycje. W dobie agresywnych i opornych na medycynę konwencjonalną chorób, produkty naturalne wracają do naszej diety, a na ich czele stoi właśnie miód i produkty pszczele, takie jak: propolis, pierzga czy pyłek pszczeli – podkreślił Władysław Ortyl.

 

Podczas święta miodu zostały wręczone odznaczenia związkowe pszczelarzom, którzy mają szczególne osiągnięcia dla rozwoju pszczelarstwa na Podkarpaciu. Wręczone zostały Srebrne i Brązowe Odznaki Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy oraz Złote, Srebrne i Brązowe odznaki Polskiego Związku Pszczelarzy, a także Medale Stulecia Polskiego Związku Pszczelarskiego.

 

Statuetkę imienia ks. dr Jana Dzierżona - najwyższe, honorowe wyróżnienie nadawane przez Polski Związek Pszczelarski, za wybitne zasługi w pracy i działalności - otrzymał Tadeusz Dylon, Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie.

 

Święto Miodu stało się także okazją do podsumowania tegorocznych zbiorów oraz zaprezentowania najlepszych produktów i najciekawszych wyrobów. Zwracając się do pszczelarzy i uczestników święta oraz gratulując im, wicemarszałek Ewa Draus nawiązała do aktualnej sytuacji w pszczelarstwie oraz zapewniła o dalszym wsparciu samorządu województwa dla producentów miodów.

 

Współczesne pszczelarstwo musi sprostać wielu przeciwnościom: przyrodniczym, środowiskowym, czy ekonomicznym. Dokonujący się postęp techniczny i technologiczny rodzi nowe zagrożenia, ale także stwarza nowe możliwości. Biorąc pod uwagę czynniki rozwojowe oraz zachodzące obecnie znaczne anomalie pogodowe, a także widząc problem, jakim jest masowe wymieranie pszczół, Samorząd Województwa Podkarpackiego wspólnie z Wojewódzkim Związkiem Pszczelarzy w Rzeszowie prowadzi kampanię edukacyjną „Rola pszczół miodnych w zachowaniu bioróżnorodności w rolnictwie”. Nadal prowadzić będziemy dwa działania. Pierwszym z nich jest sadzenie drzew i krzewów miododajnych we współpracy z samorządami z regionu oraz związkami pszczelarzy. Jest to już stały element w jesiennym kalendarzu wydarzeń sprzyjających owadopylności. Drugi pomysł to konkurs na najbardziej aktywne koło pszczelarskie w 2023 roku, do którego zapraszamy koła, które chcą się pochwalić swymi działaniami, przyczyniając się do aktywnej ochrony naszego środowiska - powiedziała wicemarszałek Ewa Draus, dziękując pszczelarzom za ich wysiłki.

 

Podczas Święta Miodu rozstrzygnięto kilka konkursów. Zwycięzcami w zmaganiach na „Najlepszą Pasiekę Podkarpacia 2023” zostali: I miejsce Wacław Piędel, II miejsce Zdzisław Duliban, III miejsce Anna Wolak. A wyróżnienia otrzymali Krystian Kubacki oraz Józef Garbacz.

 

Nagrody zostały wręczone także w konkursach „Najlepsze miody pitne” i „Najlepsze nalewki miodowe”. Laureatami w zmaganiach na najlepszy miód pitny zostali: I miejsce Małgorzata Sudoł za miód pitny „Pocałunek Pszczoły”, II miejsce Kazimierz Jakubowski za Trójniak malinowo -wiśniowy, III miejsce Marek Barzyk za miód pitny dwójniak „Ruski Smorodiniak”. Wyróżnione nalewki to „Perlista słodycz” Stanisława Kalandyka oraz „Trójniak dziadka Henryka” Piotra Grundasa.

 

Laureatami konkursu na najlepszą nalewkę miodową zostali: I miejsce Piotr Grundas za nalewkę „Nocne igraszki”, II miejsce Wacław Piędel za „Miodówkę malinową”, III miejsce Maksymilian Lawenda za miodówkę korzenną „Bu Lufka”. Wyróżnienie zaś powędrowało do Janusza Falandysa za miodówkę „Jutrzenka” oraz Małgorzaty Sudoł za „ Nalewkę wiśniową z miodem”.

 

Podczas Podkarpackiego Święta Miodu można było skosztować różnych miodów wystawianych na stoiskach i głosować na najlepszy oraz najsmaczniejszy.  W konkursie „Który miód najlepiej smakuje – w ocenie konsumentów” nagrody powędrowały do Anny Wolak – za miód wielokwiatowy, Edwarda Dragana – za miód nawłociowy i Jana Mroczki - za miód spadziowy. Wyróżnienia otrzymali natomiast Czesław Bilanycz za miód wielokwiatowy i Wacław Piędel za miód gryczany.

 

Galeria zdjęć:

Pełna glaria zdjęć:  XVIII Podkarpackie Święto Miodu

Współczesne pszczelarstwo musi sprostać wielu przeciwnościom: przyrodniczym, środowiskowym, czy ekonomicznym. Dokonujący się postęp techniczny i technologiczny rodzi nowe zagrożenia, ale także stwarza nowe możliwości. Biorąc pod uwagę czynniki rozwojowe oraz zachodzące obecnie znaczne anomalie pogodowe, a także widząc problem, jakim jest masowe wymieranie pszczół, Samorząd Województwa Podkarpackiego wspólnie z Wojewódzkim Związkiem Pszczelarzy w Rzeszowie prowadzi kampanię edukacyjną „Rola pszczół miodnych w zachowaniu bioróżnorodności w rolnictwie”. Nadal prowadzić będziemy dwa działania. Pierwszym z nich jest sadzenie drzew i krzewów miododajnych we współpracy z samorządami z regionu oraz związkami pszczelarzy. Jest to już stały element w jesiennym kalendarzu wydarzeń sprzyjających owadopylności. Drugi pomysł to konkurs na najbardziej aktywne koło pszczelarskie w 2023 roku, do którego zapraszamy koła, które chcą się pochwalić swymi działaniami, przyczyniając się do aktywnej ochrony naszego środowiska - powiedziała wicemarszałek Ewa Draus, dziękując pszczelarzom za ich wysiłki.