logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

160 biura

160 logo mpr

160 logo programu Copy

logo podkarpackie Copy

 

 

logo greenvelo jpg Copy

 

baner unesco

 

Turystyka w regionie

wrota-tury

logo woloskiUprzejmie informujemy, że w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska-Słowacja 2014-2020 Województwo Podkarpackie realizuje projekt pn. Szlak Kultury Wołoskiej, który zakłada utworzenie międzynarodowego szlaku kulturowego bazującego na dziedzictwie wołoskim, w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju tj. z poszanowaniem lokalnych zasobów kulturowych, przyrodniczych i społecznych.

W ramach Uniwersytetu Karpackiego, jedno z zadań dotyczy przygotowania warsztatów edukacyjnych z zakresu kultury pasterskiej i dziedzictwa przyrodniczego.

W związku z powyższym informujemy, że w dniu 26 maja 2018 r. w Zawadce Rymanowskiej odbędą się jednodniowe warsztaty zielarskie (zajęcia z praktycznego rozpoznawania dzikich, karpackich roślin użytkowych, które podobnie jak dawniej Wołosi, obecnie można wykorzystać w ziołolecznictwie, w kuchni lub przy tworzeniu rustykalnych ozdób) do udziału w których zapraszamy 20 osób (mieszkańców pogranicza PL-SK). W ramach warsztatów zapewniamy posiłek (transport we własnym zakresie).

Zapisy w formie zgłoszenia chęci udziału w warsztatach do dnia 30 marca 2018 r. na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
W zgłoszeniu prosimy o podanie danych kontaktowych (numer tel.). Decyduje kolejność zgłoszeń.

W przypadku pytań prosimy o kontakt z Koordynatorami projektu pn. Szlak Kultury Wołoskiej - Agata Sarna lub Monika Maślanka-Preneta (tel. 17/ 747 66 21).

Program warsztatów zielarskich w dniu 26 maja 2018 r.
na terenie Chatki Studenckiej SKPB w Zawadce Rymanowskiej

09:00 Rejestracja uczestników warsztatów
09:30 Spacer w celu rozpoznawania i zbierania ziół
12:00 Powrót do Chatki i omówienie podstawowych sposobów przetwarzania i konserwowania ziół.
Preparowanie syropu
14:00 Przerwa obiadowa („dziki obiad” z deserem).
Z dzikich roślin zebranych m.in. podczas spaceru robienie pesto. Na deser kwiaty w cieście oraz do picia napary ziołowe z dzikich owoców.
16:00 Omówienie pozostałych ziół przyniesionych ze spaceru.
17:00-18:00 Konkurs w celu sprawdzenia wiedzy uczestników z rozróżniania ziół.
Robienie wianka.
18:00 Zakończenie warsztatów

Prowadząca warsztaty: Jolanta Harna - z wykształcenia jest biologiem. Mieszka na Podkarpaciu, w gminie Komańcza, od ponad 28 lat i tyle czasu poznaję tutejsze zioła. Wiele razy prowadziła wycieczki, a także warsztaty zielarskie ukierunkowane na naukę rozpoznawania roślin.