Wizyta delegacji Urzędu Marszałkowskiego w zakładzie Nestlé w Rzeszowie
- Krzysztof Witek
Autor tekstu i zdjęć: Adrian Biernacki
Rzecznik Prasowy UMWP
Delegacja z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego na czele z Marszałkiem Władysławem Ortylem odwiedziła zakład Nestlé Polska S.A. Oddział w Rzeszowie. W wizycie uczestniczyli również Mariusz Bednarz, Prezes Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, Aleksander Wasilewski, Prezes Zarządu Nestlé Polska oraz Yuliia Halytska, Dyrektor Oddziału Nestlé Polska w Rzeszowie.
Zakład Nestlé w Rzeszowie to nowoczesna placówka, specjalizująca się w produkcji posiłków i soków dla najmłodszych konsumentów, oferująca produkty pod renomowanymi markami Gerber i Bobo-Frut. Za dwa lata firma będzie obchodzić 100-lecie działalności produkcyjnej. Historia fabryki sięga czasów przed II Wojną Światową, kiedy to znana była z produkcji słodyczy pod marką Alima. Z biegiem lat, firma przekształciła się w zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego, a w 2007 roku stała się częścią globalnej rodziny Nestlé.
„Cieszy mnie fakt, że Nestlé współpracuje z lokalnymi rolnikami i producentami, a także z Podkarpackim Centrum Innowacji (PCI), uczelniami i innymi podmiotami w zakresie prac laboratoryjnych, badań oraz innowacji. Ze względu na profil działalności warto również rozważyć możliwości kooperacji w ramach działalności Centrum Pomocy Dzieciom powstałego przy Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, a także projektów związanych z realizacją Podkarpackiego Centrum Medycyny Dziecięcej” – podkreślił Marszałek Ortyl.
W trakcie spotkania uczestnicy mieli okazję zapoznać się z nowoczesnymi procesami produkcyjnymi, które zapewniają wysoką jakość produktów przeznaczonych dla najmłodszych. Zakład zatrudnia około 350 pracowników, tworząc zespół wykwalifikowanej kadry z wieloletnim doświadczeniem. Nestlé aktywnie wspiera również młodych ludzi, oferując programy staży i praktyk, które pozwalają na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego.
Dodatkowo, na terenie zakładu działa Nestlé Quality Assurance Center (NQAC), które zapewnia najwyższą jakość usług w zakresie badań laboratoryjnych dotyczących bezpieczeństwa żywności. Centrum to, akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji, obsługuje nie tylko zakład w Rzeszowie, ale także inne fabryki z Europy.