Samorząd Województwa Podkarpackiego

bip27 epuap27 rss27 mowiaca przegladarka ruch sluch

Rolnictwo

380 tysięcy złotych dla partnerów KSOW

|
Michał Mielniczuk

180507 ksowPonad 380 tys. zł otrzymają w tym roku Partnerzy Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Środki zostaną wykorzystane na realizację operacji w ramach planu na lata 2018-2019. Dziś w urzędzie, umowy z Partnerami podpisali: marszałek Władysław Ortyl oraz członek zarządu województwa – Piotr Pilch.

„Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie

|
Piotr Bartnik

Uprzejmie informujemy, że w dniu 10 czerwca  br. na stadionie sportowym w Górnie planowana jest XII edycja Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”. Współorganizatorem tego przedsięwzięcia jest Samorząd Województwa Podkarpackiego.

Prezydent Duda nagradza podkarpacką firmę

|
Michał Mielniczuk

180411 osipCieszę się, że firma z Podkarpacia odnosi sukcesy, jest nagradzana. Serdecznie gratuluję – powiedział marszałek Władysław Ortyl wręczając dyplom od prezydenta RP Andrzeja Dudy panu Zygmuntowi Osipowi, właścicielowi Masarni OSIP z Wierzawic.

Ogłoszenie otwartego konkursu ofert

|
Jerzy Tubiak
Ogłoszenie otwartego konkursu ofert
na realizację zadań publicznych Województwa Podkarpackiego w zakresie ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego w 2018 r. zgodnych z założeniami Programu „Podkarpacki Naturalny Wypas II”.

Lista odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa

|
Jerzy Tubiak
Zgodnie z art. 27 pkt. 5 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie oraz porozumieniami zawartymi przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych i Stację Doświadczalną Oceny Odmian w Przecławiu, koordynującą PDO dla województwa podkarpackiego z Samorządem Województwa Podkarpackiego i Podkarpacką Izbą Rolniczą oraz po zapoznaniu się z opinią Wojewódzkiego Zespołu PDO podjęto decyzję o utworzeniu ,,Listy odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa” na rok 2018 dla odmian: pszenicy ozimej, pszenicy jarej, pszenżyta ozimego, żyta ozimego, jęczmienia jarego, jęczmienia ozimego, owsa, rzepaku ozimego, rzepaku jarego, soi, ziemniaka jadalnego średnio wczesnego i późnego.

Inicjatywa pozytywistyczna „Polski Producent Żywności”

|
KT

I. Założenia: Producenci dobrej, cenionej żywności są ciągle niedoceniani, niemal anonimowi. Polskim firmom rolno-spożywczym potrzebna jest, obok dobrego prawa, także sprawna i skuteczna promocja. Inicjatywa Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego poprzez nadawanie tytułów „Polski Producent Żywności” skutecznie promuje najlepsze polskie produkty żywnościowe. Równocześnie, poprzez działalność Klubu Polskich Producentów Żywności bierze udział w tworzeniu gospodarczego prawa, ze świadomością, iż cel ten można skutecznie realizować jedynie jako przedsięwzięcie długofalowe, wymagające wieloletniej, dobrze zorganizowanej pracy wielu ludzi.