XVI Targi Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”
- Krzysztof Witek
Autor tekstu: Krzysztof Witek
Biuro Prasowe UMWP
Zdjęcia: Kacper Porada
Na stadionie w Górnie odbyła się kolejna już 16. edycja Targów Żywności Tradycyjnej. Ta wyjątkowa inicjatywa zrodziła się w 2007 roku i od tamtej pory jest nieodłącznym elementem kalendarza wydarzeń regionu. Współorganizatorem tego przedsięwzięcia jest Samorząd Województwa Podkarpackiego, Gmina i Miasto Sokołów Małopolski oraz Zakład Mięsny Smak- Górno.
To coroczne święto podkarpackich smaków skierowane jest do wszystkich wytwórców produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych z województwa podkarpackiego. Tegoroczna edycja targów zgromadziła tłumy miłośników regionalnych specjałów, lokalnych producentów oraz entuzjastów kultury i tradycji Podkarpacia.
Celem Festiwalu jest prezentacja potencjału, jaki tkwi w podkarpackich producentach i wytwórcach produktów lokalnych oraz identyfikację produktów, które ze względu na tradycyjną metodę wytwarzania oraz tradycyjny sposób produkcji zasługują na specjalne wyróżnienie i ochronę.
Targi poprzedziła uroczysta msza święta w Kościele Parafialnym w Górnie odprawiona w intencji wystawców i organizatorów. Po niej miała miejsce prezentacja i degustacja podkarpackich produktów tradycyjnych oraz kiermasz rękodzieła ludowego.
Cieszę się, że inicjatywa, która zrodziła się z potrzeby kultywowania naszego kulinarnego dziedzictwa, wpisała się już na stałe w kalendarz wydarzeń. Dla nas- Samorządu Województwa Podkarpackiego- to niezwykle istotne, gdyż podejmujemy wiele starań, aby promować naszą wysokiej jakości żywność w kraju i poza granicami. A takie wydarzenia są doskonałą areną do tego typu działań – mówił marszałek Władysław Ortyl
Wśród wielbicieli kuchni tradycyjnej obecni byli m.in.: posłowie na Sejm RP Ewa Leniart i Teresa Pamuła, wicemarszałek Karol Ożóg, starosta rzeszowski Krzysztof Jarosz, wicestarosta Jerzy Bednarz, Dyrektor Podkarpackie Zespołu Placówek Wojewódzkich Krystyna Wróblewska.
Podczas XVI Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”, jednym z najważniejszych punktów programu był konkurs na produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego. Konkurs skierowany był do regionalnych producentów żywności, którzy prezentowali swoje wyroby w 10 kategoriach produktów tradycyjnych:
- Sery i inne produkty mleczne;
- Mięso świeże oraz produkty mięsne;
- Produkty rybołówstwa (w tym ryby);
- Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nieprzetworzone);
- Wyroby piekarnicze;
- Oleje i tłuszcze;
- Miody;
- Gotowe dania i potrawy;
- Napoje alkoholowe i bezalkoholowe;
- Inne produkty.
Na scenie festiwalowej wystąpiły zespoły ludowe, takie jak „Kapela Ludowa z Krzemienicy”, oraz zespół wokalny „Voices” z MGOKSiR w Sokołowie Młp., które zapewniły muzyczną oprawę tego wyjątkowego dnia.
Dla najmłodszych przygotowano pokazy taneczne i warsztaty rękodzielnicze w MGOKSiR w Sokołowie Młp. Nie zabrakło także tradycyjnej „Wiejskiej zagrody”, gdzie można było zobaczyć żywe zwierzęta, oraz uczestniczyć w zawodach „Hobby-horse”.