XV Podkarpacka Konferencja Rolnictwa Ekologicznego w Trzcianie
- Krzysztof Witek
Autor tekstu: Małgorzata Długosz-Rząsa
Oddział Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich UMWP
Autor zdjęć: Arkadiusz Magda
Kancelaria Zarządu UMWP
7 listopada 2024 r. w Trzcianie odbyła się XV Podkarpacka Konferencja Rolnictwa Ekologicznego, zorganizowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego oraz Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego. Wydarzenie zostało sfinansowane ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Planu operacyjnego na lata 2024-2025.
Konferencja, będąca największym tego typu wydarzeniem w województwie podkarpackim, zgromadziła licznych rolników, przetwórców ekologicznych, przedstawicieli instytucji około rolniczych oraz studentów i uczniów szkół rolniczych.
Uroczystego otwarcia dokonał Pan Karol Ożóg Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego oraz Pan Marcin Fujarowicz Prezes Zarządu Stowarzyszenia PIRE.
Województwo podkarpackie posiada wyjątkowo dobre warunki przyrodnicze, nieskażone chemikaliami gleby, co czyni rolnictwo ekologiczne doskonałą alternatywą dla działalności rolniczej – powiedział wicemarszałek.
Wicemarszałek Karol Ożóg wyraził również uznanie dla ciężkiej pracy producentów ekologicznych i zaprosił uczestników do udziału w EKOGALI – międzynarodowych targach produktów i żywności wysokiej jakości, które odbędą się już po raz XVIII w województwie podkarpackim.
Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego, Pan Jerzy Borcz, zwrócił uwagę na wyzwania związane z produkcją ekologiczną oraz problemy rolników ze zbytem swoich produktów.
Podczas konferencji omówiono zagadnienia związane z przyrodniczymi aspektami produkcji ekologicznej, zachowaniem bioróżnorodności gleby, biologicznymi metodami walki ze szkodnikami i chorobami roślin, a także zalety dywersyfikacji i specjalizacji produkcji roślinnej. Rolnicy dowiedzieli się również, z jakich środków dotacyjnych na rozwój gospodarstwa i przetwórstwo będą mogli skorzystać w najbliższym czasie. Prelegenci poruszyli także kwestie technologiczne upraw owoców miękkich. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać interesującego wykładu na temat walorów i właściwości żywności ekologicznej.