Herb województwa. Na tarczy po lewej stronie gryf naprzeciw niego lew. U góry krzyż kawalerski.
Liczba 25 z dopiskiem lat w kolorze złotym, oznaczająca 25-lecie samorządu województwa podkarpackiego.
SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO
Herb województwa. Na tarczy po lewej stronie gryf naprzeciw niego lew. U góry krzyż kawalerski.
Liczba 25 z dopiskiem lat w kolorze złotym, oznaczająca 25-lecie samorzadu województwa podkarpackiego.
SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO

Samorząd Województwa Podkarpackiego

  

  

Produkty pszczele na stole

 


 Autor tekstu: Piotr Sitarz

Autor zdjęć: Paweł Podgórski

Biuro Prasowe UMWP

 

„Wczoraj, dziś i jutro pszczelarstwa na Podkarpaciu” – pod takim hasłem przebiegało XIX Podkarpackiego Święto Miodu, które odbyło się w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie. W wydarzeniu wzięła udział Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

 

Świętowanie rozpoczęło się od uroczystego powitania uczestników. Na kiermaszu zorganizowanym na parkingu urzędu przy al. Cieplińskiego 4, pszczelarze z całego województwa promowali swoje produkty. Licznie zgromadzeni uczestnicy mogli skosztować lokalnych miodów, a także zakupić produkty podkarpackich pszczelarzy.

 

Podczas tegorocznego święta wręczono medale i odznaczenia tym pszczelarzom, którzy wykazali się szczególnym zaangażowaniem i ciężką pracą w rozwój pszczelarstwa na terenie województwa podkarpackiego.

 

Jak co roku organizatorzy przygotowali konkursy. W konkursie „Najlepsza Pasieka Podkarpacia 2024” udział wzięło 16 pasiek. Zwycięzcą został Józef Ładosz, drugie miejsca zajął Jerzy Kuck, a trzecie Wojciech Batiuk. Tytuł najlepszego producenta miodu pitnego powędrował do Marka Barzyka za miód pitny dwójniak z beczki. Na podium znaleźli się też Anna Wolak i Łukasz Moskal za miód pitny „Barbatus”.

 

Z kolei w kategorii „Producenci nalewek miodowych” wygrał Andrzej Bielecki i nalewka „Uśmiech Mai”, drugie miejsce zajął Bartłomiej Kutrzuba i „Kwiat lipy”, a trzecie Wacław Piędel z nalewką „Dzika róża z miodem”.

 

Jedną z atrakcji były wykłady zaproszonych gości. Doktor Ewa Waś z laboratorium HoneyLab Teper & Waś s.c. opowiedziała o wpływie jakości wosku pszczelego na problemy zdrowotne u pszczół. Z kolei Tomasz Kędziora przybliżył sposoby leczenia pszczół przed zimowaniem aby w tym trudnym okresie zapewnić im zdrowie i przetrwanie.

 

Była to już 19. edycja Podkarpackiego Święta Miodu. Jak co roku nie brakowało zainteresowania za strony mieszkańców województwa. Wydarzenie przebiegało w wyjątkowej atmosferze, a także pod znakiem wielu atrakcji ukierunkowanych na promowania Podkarpackiego pszczelarstwa i lokalnych produktów.

 

Święto zostało zorganizowane przez Samorząd Województwa Podkarpackiego, za jego realizację odpowiadał Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.

 

Galeria zdjęć:

Pełna galeria zdjęć: XIX Podkarpackie Święto Miodu