[WIDEO] O wyzwaniach w zakresie Wspólnej Polityki Rolnej UE
- Michał Hubala

W jaki sposób Unia Europejska będzie wspierała produkcję rolną, jakie możliwości stoją przed podkarpackimi rolnikami i jak będą mogli oni korzystać z unijnego wsparcia – tego między innymi można było dowiedzieć się na spotkaniu z Januszem Wojciechowskim, komisarzem UE do spraw Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Spotkanie odbyło się w Górnie i poprzedziło XIV Targi Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”.
W spotkaniu uczestniczyli między innymi: Władysław Ortyl - Marszałek Województwa Podkarpackiego, Piotr Pilch - Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego, Ewa Leniart - Wojewoda Podkarpacki, Jerzy Borcz - przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego, a jednocześnie dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie, Posłowie na Sejm RP i Senatorowie RP, Radni Województwa Podkarpackiego oraz przedstawiciele lokalnych samorządów i służb mundurowych, a także rolnicy z Podkarpacia.
Marszałek Władysław Ortyl nie krył zadowolenia w związku z organizacją debaty, zwrócił też uwagę na działania samorządu województwa na rzecz rozwoju rolnictwa na Podkarpaciu:
Cieszymy się z tego spotkania, w trakcie trwającego już festiwalu w Górnie, który jest nie tylko naszą tradycją, ale też przedsięwzięciem promującym produkty żywności najwyższej jakości. Samorząd Województwa Podkarpackiego wchodzi aktywnie w obszar promocji rolnictwa. Promujemy produkty ekologiczne i naturalne, poprzez organizację wielu różnych przedsięwzięć, jak choćby to - w Górnie.
Jako samorząd kontynuujemy program „Naturalny Wypas” i wspieramy produkcję wołowiny podkarpackiej, promujemy też rozwój pszczelarstwa i zakładamy sady z roślinami miododajnymi. Są dla nas ważne także działania związane z procesem edukacji. Pokazujemy młodym ludziom, jak rozwija się wieś i obszary wiejskie. Należy pamiętać, że Podkarpacka wieś charakteryzuje się dużym rozdrobnieniem gospodarstw rolnych, ale my uważamy, że jest to też szansa dla rozwoju tych gospodarstw, w tym upraw ekologicznych - mówił marszałek Ortyl.
Janusz Wojciechowski, komisarz UE do spraw Rolnictwa i Rozwoju Wsi w swoim wystąpieniu zwrócił uwagę na rolę małych gospodarstw rolnych w procesie produkcji żywności:
Małe gospodarstwa rolne, takie do dwóch hektarów, zajmują w świecie dwanaście procent ziemi rolnej i dostarczają aż trzydzieści pięć procent żywności. I to jest właśnie powód, że jestem tutaj nie po raz pierwszy. Na Podkarpaciu jest potencjał małych i średnich gospodarstw rodzinnych. W obliczu współczesnych wyzwań dla świata, małe gospodarstwa mają ogromne znaczenie. Co warto podkreślić, w Polsce najmniejsze gospodarstwa powierzchniowo są na Podkarpaciu i w sąsiedniej małopolsce i to jest właśnie ten potencjał - mówił komisarz.
Janusz Wojciechowski dziękował rolnikom za ich pracę i zapewniał o unijnym wsparciu:
Ceny nawozów rosną na świecie, ale trzeba zwrócić uwagę, że tylko Polska spośród wszystkich krajów Unii Europejskiej wprowadziła dopłaty do rolnictwa. Dziś dziękuję wszystkim rolnikom za zabezpieczenie żywnościowe Polski i Polaków podczas pandemii. Polska otrzyma na lata 2021-2027 około 125 mld złotych na rolnictwo z Unii Europejskiej, a to oznacza ponad dziesięć tysięcy złotych na każdy statystyczny hektar ziemi - podkreślał.
Komisarz UE do spraw Rolnictwa i Rozwoju Wsi mówił także o konieczności zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego:
Bezpieczeństwo żywnościowe jest tak ważne, jak bezpieczeństwo obronne, czy energetyczne. Obawy są o to, że sytuacja w Ukrainie zagrozi bezpieczeństwu żywnościowemu północnej Afryki i obszarowi Bliskiego Wschodu. Dlatego wspomagamy Ukrainę w eksporcie zboża. To jest w naszym wspólnym interesie, bo jeśli będą braki żywnościowe, to będą napięcia w świecie i konflikty. Małe i średnie gospodarstwa rodzinne są naprawdę ważne w bezpieczeństwie żywnościowym. Dlatego chcemy im tworzyć odpowiednie warunki do rozwoju i funkcjonowania - zapewniał.
Ewa Leniart, Wojewoda Podkarpacka mówiła o wyzwaniach stojących przed podkarpackimi rolnikami:
Podkarpackie rolnictwo stoi współcześnie przed wyzwaniami związanymi chociażby z pandemią, czy wojną w Ukrainie, czego konsekwencją jest wzrost cen nawozów, czy energii elektrycznej. Dlatego wychodzimy naprzeciw potrzebom rolników, którzy mogą zwrócić się o dotację do zakupu nawozów. Rolnicy mogą też liczyć na pomoc rządu polskiego w przypadku klęsk żywiołowych - mówiła.
Od 1 stycznia 2023 roku we wszystkich państwach członkowskich UE mają zostać wdrożone nowe plany strategiczne Wspólnej Polityki Rolnej. Na przestrzeni lat Wspólna Polityka Rolna była wielokrotnie modyfikowana z myślą o umocnieniu przyszłej roli europejskiego rolnictwa, co miało na celu dostosowanie jej do zmieniających się warunków gospodarczych i potrzeb obywateli.
Celami Wspólnej Polityki Rolnej jest wspieranie rolników i poprawa wydajności rolnictwa poprzez zapewnienie stabilnych dostaw żywności po przystępnych cenach, a także zapewnienie unijnym rolnikom odpowiedniego standardu życia, wspieranie zrównoważonego gospodarowania zasobami naturalnymi i przeciwdziałania zmianie klimatu, ochrona obszarów wiejskich oraz kultywowanie gospodarki wiejskiej przez promowanie zatrudnienia w rolnictwie, przemyśle rolno-spożywczym i w sektorach powiązanych. Wspólna Polityka Rolna dotyczy wszystkich krajów Unii, jest zarządzana i finansowana na poziomie europejskim ze środków pochodzących z budżetu UE.
Po zakończeniu dyskusji, uczestnicy debaty wzięli udział w uroczystym otwarciu XIV Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”. Festiwal niezmiennie jest już związany z prezentacją i degustacją podkarpackich produktów tradycyjnych oraz kiermaszem rękodzieła ludowego.
W swoim przemówieniu skierowanym do uczestników festiwalu, marszałek Władysław Ortyl zwrócił uwagę na fakt, jak Festiwal Podkarpackich Smaków mocno wpisuje się w działania Samorządu Województwa Podkarpackiego w zakresie wspierania promocji wyrobów regionalnych:
Festiwal ma na celu ukazanie potencjału, jaki tkwi w podkarpackich rolnikach i producentach oraz promuje żywność wysokiej jakości. Samorząd Województwa Podkarpackiego realizuje wiele przedsięwzięć związanych z promocją produktów tradycyjnych oraz regionalnych, gdyż są one bezcenną wartością. Przez wszystkie lata festiwal w Górnie przyczynił się do odkrycia na nowo wielu produktów tradycyjnych, czego następstwem było wpisanie tych specjałów na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Od wielu lat województwo podkarpackie zajmuje pierwsze miejsce pod względem ilości zarejestrowanych produktów tradycyjnych na ministerialnej liście, dziś mamy ich aż 251 - podkreślał marszałek.
Podczas festiwalu odbył się konkurs na „Produkt prezentujący do miana produktu tradycyjnego”. Jest on przeprowadzany w dwóch kategoriach: dla przedsiębiorców prowadzonych działalność gospodarczą produkujących żywność wysokiej jakości, oraz dla podmiotów indywidualnych, w tym: osób fizycznych, stowarzyszeń, gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych.
Festiwal tradycyjnie już przyjmuje charakter pikniku rodzinnego. Na festiwalu wystąpiło wiele zespołów i kapel ludowych, w tym: kapela z Gminnego Centrum Kultury w Trzcianie, Grupa Obrzędowa im. Marii i Józefa Dziedziców z Trzciany, Szkolna Grupa Artystyczna „Mała Kalinka” z Trzebosi, Zespół Taneczny „Stokrotki” z Wólki Sokołowskiej, Zespół „Cebula Band”, a także Zespół Johny Roger oraz gwiazda wieczoru - „Kapela Góralski Przystanek” z Piwnicznej.
Organizatorzy festiwalu podkreślają niezmiennie, że rosnąca świadomość konsumentów znajduje odzwierciedlenie w zwiększonym popycie na produkty charakteryzujące się wysoką jakością, która jest wynikiem szczególnych metod wytwarzania, wyjątkowego składu i określonego pochodzenia. Natomiast wytwarzanie produktów tradycyjnych wspomaga rozwój obszarów i wiejskich poprzez umożliwienie rolnikom dodatkowego zarobkowania w ich własnych gospodarstwach.
Organizatorami „Festiwalu Podkarpackich Smaków” są: Marszałek Województwa Podkarpackiego Władysław Ortyl oraz Burmistrz Gminy i Miasta Sokołów Małopolski Andrzej Ożóg.
Do Konkursu zgłosiło się 53 wystawców z Województwa Podkarpackiego. Kapituła konkursowa przyznała następujące nagrody:
W kategorii I „Produkt pretendujący do miana Produktu Tradycyjnego” – dla producentów prowadzących działalność gospodarczą (produkt dopuszczony do obrotu):
I miejsce - LEDA – SER Jakimowicz Leszek
Za SER DOJRZEWAJACY Z KOZIORADĄ
II miejsce - Mariusz Ciak Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Nowy Kamień
Za KIEŁBASIANKĘ Z KAMIENIA
III miejsce – WINNICA STAWCZANA - GÓRA KROSNO
Za WINO BIAŁE – KUPAŁA
W kategorii „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego” - dla producentów indywidualnych (osoba fizyczna, KGW, Stowarzyszenie, gospodarstwo agroturystyczne, gospodarstwo ekologiczne, inne):
W poszczególnych podkategoriach nagrody główne otrzymali:
Sery i inne produkty mleczne:
SER „PIAST” KROWI DŁUGODOJRZEWAJACY SEROWARNIA PIASTOWSKA - Zbigniew Mazur
Mięso świeże oraz produkty mięsne:
PASZTET Z JELENIA ZOFIA BETLEJA
Produkty rybołówstwa:
BUDYŃ ZE SZCZUPAKA (pasztet)
STOWARZYSZENIE KOZIARNIANKI KAZIMIERA BUKOWSKA
Nasiona zboża owoce warzywa (przetworzone i inne):
POWIDŁO ZE ŚLIWEK - BOCHENSKA DOROTA (KGW- WOLCZANKI SĘDZISZÓW MŁP.)
Wyroby piekarnicze i cukiernicze:
PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁEM ANNA SOCHA KGW – PODOLSZYNKA PLEBAŃSKA
Miody:
MIÓD WIELOKWIATOWY - GOSPODARSTWO PASIECZNE – DARIUSZ ŁOZA
Gotowe dania i potrawy:
HOPCIE LASOWIACKIE – KGW WOLKA SOKOŁOWSKA – ZDZISŁAWA MISIEK
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe):
NALEWKA MIODOWO-IMBIROWA KRYSTYNA WRONOWSKA
DERENÓWKA- STANISŁAW MAJEWSKI
Inne produkty:
PESTO z CZOSNKU NIEDZWIEDZIEGO Z DODATKIEM SERA BIAŁEGO – KGW RAKSZAWA – MOSCINY ZOFIA WAWRZASZCZAK
Galeria zdjęć:
Autor tekstu: Daniel Kozik
Autor zdjęć i wideo: Michał Hubala
Biuro prasowe UMWP