Herb województwa. Na tarczy po lewej stronie gryf naprzeciw niego lew. U góry krzyż kawalerski.
Liczba 25 z dopiskiem lat w kolorze złotym, oznaczająca 25-lecie samorządu województwa podkarpackiego.
SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO
Herb województwa. Na tarczy po lewej stronie gryf naprzeciw niego lew. U góry krzyż kawalerski.
Liczba 25 z dopiskiem lat w kolorze złotym, oznaczająca 25-lecie samorzadu województwa podkarpackiego.
SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO

Samorząd Województwa Podkarpackiego

  

  

 


 Autor tekstu: Krzysztof Witek
 Biuro Prasowe UMWP

Zdjęcia: Powiat leski, Powiat sanocki

 

Ostatni lipcowy weekend minął pod znakiem festiwalu smaków, zapachów i kultury Bieszczadów. Podczas 28. edycji targów ,,AGROBIESZCZADY” w Lesku, zaprezentowało się prawie 240 wystawców z kilku branż. W dwudniowym wydarzeniu wzięło udział około 15 tysięcy zwiedzających. W pierwszym dniu targów uczestniczyła członek zarządu Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

 

 Już po raz dwudziesty ósmy wydarzenie to zgromadziło miłośników turystyki, leśnictwa oraz lokalnych produktów. Targi Turystyki, Leśnictwa i Produktu Lokalnego ,,AGROBIESZCZADY 2024 ” mają na celu promocję lokalnej kuchni, rękodzieł oraz przedsiębiorczości, rolnictwa i bieszczadzkich obszarów wiejskich. W programie dwudniowych targów były m.in. wystawy zwierząt, kiermasz rzemiosła i rękodzieła ludowego, sprzętu rolniczego i ogrodniczego, roślin ozdobnych i bylin.

 

Oficjalne otwarcie targów odbyło się w samo południe. Uroczystego przecięcia wstęgi dokonali: europoseł Elżbieta Łukacijewska, minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesław Siekierski, poseł na Sejm RP Adam Dziedzic, wojewoda podkarpacki Teresa Kubas-Hul, Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego Małgorzata Jarosińska-Jedynak, starosta powiatu leskiego Wojciech Stelmach oraz radny sejmiku Dariusz Sobieraj.

 

Członek zarządu Małgorzata Jarosińska-Jedynak podkreśliła znaczenie targów dla regionu:

"AGROBIESZCZADY” to nie tylko okazja do promocji naszych lokalnych produktów i tradycji, ale także ważne wydarzenie integrujące społeczność oraz wspierające rozwój lokalnej przedsiębiorczości. Każdego roku obserwujemy rosnące zainteresowanie zarówno ze strony wystawców, jak i zwiedzających, co dowodzi, jak istotne są te targi dla mieszkańców Bieszczadów i całego województwa podkarpackiego - mówiła Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

 

Duże zainteresowanie wzbudzały wystawy zwierząt hodowlanych m.in. owiec, kóz i szynszyli. Oblegane były też stoiska z roślinami ogrodowymi. Całość wydarzenia dopełniały występy zespołów folklorystycznych, tworząc niepowtarzalną atmosferę festiwalu kultury i tradycji.

 

Agrobieszczady znane są z wyjątkowych smakołyków. Od miodów i nalewek, przez sery, wędliny i owoce, po chleby i potrawy regionalne. W czasie imprezy odbyło się wiele konkurów - od "Podkarpackich smaków myśliwskich" przez "Kulinarny szlak Wschodniej Polski" po "Kulinarną bitwę regionów". Jury oceniało potrawy na ile są one związane z tradycjami regionu. Na zmaganiach uczestników konkursu korzystali zwiedzający, którzy mogli degustować różne potrawy przyrządzane przez koła gospodyń wiejskich. Podczas pierwszego dnia rozstrzygnięto dwa konkursy.

 

  Laureaci X edycji konkursu ,,Podkarpackie Smaki Myśliwskie”:

  • Kategoria I Dania i potrawy z dziczyzny
  1. Wiesława Szpond za ,,Pulpety z sarniny”
  2. Koło Łowieckie ,,Ryś” za ,,Bigos z żeberkiem z dzika”
  3. KGW w Posadzie Jaćmierskiej za ,,Zrazy z dzika”

 

  • Kategoria II Wyroby wędliniarskie z dziczyzny
  1. Mariusz Ciak za ,,Policzki z dzika”
  2. Andrzej Skubisz za ,,Pasztet z dzika”
  3. Bartłomiej Ruda- Zakład Mięsny Jasiołka za ,,Róg myśliwego”

 

  • Kategoria III Napoje regionalne i produkty z runa leśnego (alkoholowe, bezalkoholowe, przetwory)
  1. Beata Wójcik- KGW w Soninie za ,,Nalewka z młodych pędów sosny”
  2. Wojciech Nycz za ,,Chłodnik z jagód”
  3. Janina Olszańska za ,,Smalec z grzybami”

 

  • Wyróżnienia:

- KGW Czerwone Korale za ,,Nalewka malinowo-różana”

- Danuta Jakimowicz za ,,Ser podpuszczkowy z Wólki Krowickiej”

- KGW Woliczanki z Wolicy Bukowsko za ,,Zupę Bieszczadzką”

- Maria Potoczna za ,,Ciasto z jagodami”

- Bożena Wisła za ,,Ser z żurawiną”

- Krystyna Wronowska za ,,Dżem z morwy białej”

 

 

Laureaci konkursu ,,Na kulinarnym szlaku Polski Wschodniej”

  • Kategoria ,,Najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski”
  1. Leszek Jakimowicz za ,,Kozia Poezja”
  2. Tomasz Chlebek za ,,Konfitura z czarnej maliny”
  3. Maria Rapałow ,,Konfitura z żurawiny błotnej”

 

  • Wyróżnienia:

- Józef Klucha za ,,Miód z rokitnika”

- Magical Raclette Show za ,,Raclette ser”

- Jolanta Tworek za ,,Nalewka z Roztocza”

- Ireneusz Kwaśniak za ,,Miód”

 

  • Kategoria ,,Najatrakcyjniejsze stoisko”
  1. Grażyna Woźnica
  2. Witold Wójcik
  3. Józef Rapałow

 

Galeria zdjęć: