logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

stop-gmo

 

podkarpacki naturalny wypas

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

ekogala1

 

produkty tradycyjne

 

Ochrona danych osobowych
 

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps 19 01

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

2019-05-21 Bolestraszyce Smaki Pogranicza

W dniu 19 maja 2019 r. w Bolestraszycach odbyła się I edycja konkursu pn. „Smaki - Pogranicza” w ramach I Podkarpackiego Festiwalu Kresowych Produktów Tradycyjnych i Regionalnych”. Organizatorem wydarzenia był Marszałek Województwa Podkarpackiego, Wójt Gminy Żurawica oraz Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach. Inicjatywa wydarzenia spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem ze strony wystawców, których było ponad 100. Oprócz lokalnych producentów produktów tradycyjnych, Stowarzyszeń i Kół Gospodyń Wiejskich w przedsięwzięciu wzięli udział także lokalni rzemieślnicy.
Wystawcy, którzy zgłosili się do konkursu kulinarnego zmierzyli się w dwóch kategoriach: na najlepszą potrawę oraz na najlepszy produkt.
Kapituła Konkursowa w składzie:
Zofia Kochan – Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem,
Izabella Byszewska – Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
Janina Kamińska – Z-ca Dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego,
Krzysztof Zieliński – Kazet Medi,a
Tomasz Szeleszczuk – Wójt Gminy Żurawica,
Joanna Piróg – Główny Specjalista Oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości,
Monika Sterer-Putyło – Główny Specjalista Oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości,
oprócz walorów smakowych oceniała także tradycyjne pochodzenie, historię danego produktu oraz związek z obszarem geograficznym. Po burzliwych naradach przyznała następujące nagrody:

W kategorii potrawa:
I miejsce – Katarzyna Drymajło z Nehrybki za Winną Polewkę,
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Nr 2 Nowa Wieś za Hreczanyki za kotlety z kaszy gryczanej i mięsa z sosem grzybowym
III miejsce – Kamil Zapała Zespół Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu za Święconkę na serwatce z proziakiem okraszonym tradycyjnym wiejskim masłem z czosnkiem niedźwiedzim.

Dwa wyróżnienia w tej kategorii przypadły:
Stowarzyszeniu KGW „Buszkowiczanki” za Barszcz ukraiński oraz Bartoszowi Wisła z Bukowca za Maczkę serową czyli sos na bazie sera z beczki

W kategorii produkt:
I miejsce – Masarnia OSIP z Wierzawic za Salceson w maćku
II miejsce – Teresa Łysikowska z Krzeszowa za Miodzik sosnowy
III miejsce – Danuta Jakimowicz za Ser dojrzewający górski

oraz wyróżnienia, które otrzymali:
Paweł Szymański z Nowego Sioła za Polędwicę wędzoną,
Magdalena Błachut z KGW Krasiczyn za Smalec dziadzia Antoniego.

Słoneczna pogoda, wiele smacznych potraw oraz występy artystyczne lokalnych kapel ludowych min. Zespołu Pieśni i Tańca Kompania z Boguchwały, Zespołu Pieśni Jasiołczanie z Jasionki, liczne występy zespołów dziecięcych sprawiły, że wydarzenie cieszyło się ogromnym powodzeniem także wśród zwiedzających.
Wszyscy uczestnicy imprezy mieli możliwość zwiedzenia Arboretum i Zakładu Fizjografii, w którym można było podziwiać piękne gatunki roślin.
 

Statystyka

Odwiedza nas 778 gości oraz 0 użytkowników.