logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

stop-gmo

 

podkarpacki naturalny wypas

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

ekogala1

 

produkty tradycyjne

 

Ochrona danych osobowych
 

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps pazdziernik 160

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

ekogala 2018

180730 agroJuż po raz XXIII w dniach 28-29 lipca 2018 r. odbyły się Targi Rzemiosła Przedsiębiorczości i Leśnictwa Agrobieszczady 2018 r. w Lesku. Współorganizatorem imprezy był Marszałek Województwa Podkarpackiego Władysław Ortyl. W targach uczestniczyli Wicemarszałek Maria Kurowska oraz Przewodniczący Sejmiku Jerzy Cypryś. Podczas targów odbył się jeden z najważniejszych konkursów w Województwie, mających na celu promowanie lokalnej przedsiębiorczości, rolnictwa, myślistwa, leśnictwa i obszarów wiejskich pn.  „V Podkarpackie Smaki Myśliwskie”.

Swoje wyroby zaprezentowało ponad 200 wystawców. Odbyły się liczne degustacje tradycyjnych potraw i pokazy regionalnego rzemiosła. Można było zobaczyć także różne rodzaje ras zwierząt hodowlanych i konkurs młodych drwali. Impreza ubogacona była występami zespołów folklorystycznych.

V edycja „Myśliwskich Smaków” dedykowana była wszystkim smakoszom kuchni myśliwskiej. W konkursie uczestniczyło około 80 wystawców, którzy swoje wyroby prezentowali w trzech kategoriach.

Dnia i potrawy z dziczyzny

W tej kategorii I miejsce  zdobyło Stowarzyszenie Przyszłość Dąbrówki za potrawę – Pieczony przelatek z żurawiną i krzemem.

II miejsce otrzymało Stowarzyszenie Krzewienia Kultury Zespół Pieśni i Tańca Kompanija w Boguchwale za pieczeń z dzika

III miejsce otrzymała Pani Alicja Rymarz z Jasienicy Rosielnej za gołąbki z dzika 
w sosie borowikowym  

W kategorii wędliny i wyroby wędliniarskie z dziczyzny

I miejsce otrzymał Zakład Mięsny, Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak z Kamienia 
za kiełbasę z dzika

II miejsce Firma KABANOS z Dębicy za kabanosy z dzika

III miejsce Zakład Mięsny JASIOŁKA z Dukli  za pieczeń myśliwską

W kategorii napoje regionalne z runa leśnego

I miejsce Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich Stankowa za nalewkę malinową

II miejsce Danuta Nowak Zagórz za dżem z leśnych malin

III  miejsce Leda – ser  Leszek Jakimowicz Wólka Krowicka za Nalewkę malinową 

Komisja konkursowa przyznała też po dwa wyróżnienia w każdej  kategorii.

Dodatkowe nagrody ufundowali Dyrektor OT Rzeszów Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie Jerzy Borcz oraz Dyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale Robert Pieszczoch dla:

I miejsce  - Masarnia Osip Zygmunt i Kamil  Wierzawice

II miejsce - Wyrób Wędlin Bogusław Szymański Nowe sioło

III miejsce -Gospodarstwo Agroturystyczne Gościnna Chata Pod Lasem Dorota Dereń

Dyrektor KOWR ufundował zestawy obiadowe i kawowe. Natomiast  Dyrektor PODR 
w Boguchwale wyjazd studyjny do Włoch dla Firmy Osip z Wierzawic, wyjazd studyjny 
do Holandii dla Bogusława Szymańskiego z  Nowego Sioła, oraz dla Gospodarstwa Agroturystycznego „Gościnna Chata pod Lasem” wyjazd studyjny na Węgry.

Statystyka

Odwiedza nas 493 gości oraz 0 użytkowników.