logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

stop-gmo

 

podkarpacki naturalny wypas

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

ekogala1

 

produkty tradycyjne

 

Ochrona danych osobowych
 

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps pazdziernik 160

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

ekogala 2018

180411 osipCieszę się, że firma z Podkarpacia odnosi sukcesy, jest nagradzana. Serdecznie gratuluję – powiedział marszałek Władysław Ortyl wręczając dyplom od prezydenta RP Andrzeja Dudy panu Zygmuntowi Osipowi, właścicielowi Masarni OSIP z Wierzawic.

Firma ta otrzymała Nagrodę Prezydenta RP oraz statuetkę w Konkursie  Praskiej Giełdy Spożywczej POLSKI SMAK 2017. Wręczano je podczas EKOGALI – międzynarodowych targów produktów i żywności wysokiej jakości pod koniec 2017 roku.

Do rywalizacji o główną nagrodę zgłoszonych zostało 29 produktów od 13 producentów. Zwycięzca otrzymał od Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy specjalną nagrodę - pióro wieczne. Nagrodę Prezydenta Andrzeja Dudy przyznano Masarni Osip za produkt „Kiełbasa Szynkowa z Pieprzem”.

Marszałek wręczył dyplom w towarzystwie dyrektora Praskiej Giełdy Spożywczej Janusza Dąbrowskiego. Zabierając głos, Janusz Dąbrowski podkreślił walory smakowe wytwarzanych produktów przez Masarnię Osip oraz zwrócił uwagę na rodzinny charakter firmy w rozwój której angażują się dzieci właściciela.

Praska Giełda Spożywcza swój doroczny Konkurs Polski Smak, zwieńczony przyznaniem wybranym produktom żywnościowym statuetek Polski Smak, zorganizowała w 2017 roku podczas Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA – które odbyły się w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce koło Rzeszowa.  

Masarnia OSIP jest rodzinną firmą Zygmunta i Kamila Osip, ma siedzibę
w Wierzawicach. Prowadzona jest od roku 2012 r. Pracuje w niej również żona pana Zygmunta, córki i synowie. Jest to trzecie pokolenie rodziny Osip, które zaangażowało się w branżę wędliniarską. W masarni wytwarzane są swojskie produkty według tradycyjnych, rodzinnych przepisów. Masarnia specjalizuje się w produkcji wyrobów wędzonych. Są to m.in. kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, szynki, kabanosy, schaby, balerony, salcesony, pasztety. Zakład przerabia miesięcznie ok. 12 ton mięsa, ma swój własny sklep oraz dwa sklepy mobilne. Na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostały wpisane ich cztery wyroby.

 

Aleksandra Gorzelak-Nieduży
Biuro prasowe UMWP
fot. Kacper Krauz

 

 

Statystyka

Odwiedza nas 535 gości oraz 0 użytkowników.