Herb województwa. Na tarczy po lewej stronie gryf naprzeciw niego lew. U góry krzyż kawalerski.
Liczba 25 z dopiskiem lat w kolorze złotym, oznaczająca 25-lecie samorządu województwa podkarpackiego.
SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO
Herb województwa. Na tarczy po lewej stronie gryf naprzeciw niego lew. U góry krzyż kawalerski.
Liczba 25 z dopiskiem lat w kolorze złotym, oznaczająca 25-lecie samorzadu województwa podkarpackiego.
SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO

Samorząd Województwa Podkarpackiego

  

  

 


 Autor tekstu: Monika Konopka
 Biuro Prasowe UMWP

Autor zdjęć: Piotr Hulak
Grupa Media Lubaczowskie

 

W Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej, 4 sierpnia zakończył się jubileuszowy XX Festiwal Dziedzictwa Kresów. Festiwalowe wydarzenia trwały niemal miesiąc, dając jego uczestnikom możliwość poznania Kresów podczas wielu różnych wydarzeń. Samorząd Województwa Podkarpackiego wraz z Gminą Lubaczów był jego organizatorem. A w finale wzięła udział Anna Huk, członek zarządu województwa, obecna była również poseł Teresa Pamuła.

 

Po niemal miesięcznej obecności w przestrzeni powiatu lubaczowskiego w minioną niedzielę zakończył się Festiwal Dziedzictwa Kresów – edycja 2024 jubileuszowa. Partnerami wydarzenia było liczne grono podmiotów, w tym samorządy, instytucje kultury i stowarzyszenia. Festiwal nawiązując do tradycji i dziedzictwa Kresów dawnej Rzeczypospolitej prezentował się w wielu odsłonach: w tym w muzycznej, teatralnej, naukowej, wystawowej, konkursowej, a nawet rekreacyjnej. Jego finał był podsumowaniem wędrówki po różnych miejscach powiatu lubaczowskiego i interesujących odsłonach dorobku kulturowego Kresów.

 

Jedną z atrakcji finału był konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”, który przyciągnął Koła Gospodyń Wiejskich z różnych regionów. Uczestnicy mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne sięgające do dawnych przepisów i receptur pogranicza. Potrawy oceniało jury w składzie: gość specjalny - Katarzyna Cichopek, kustosz Muzeum Kultury w Kolbuszowej - dr Izabela Wodzińska, Mieczysław Czytajło z Akademii Dziedzictwa Kresów w Krakowie i Agata Hemon z Centrum Kulturalnego w Przemyślu. W ocenie jury najlepsze danie „soliankę – zimową zupę na bogato” przygotowały panie z KGW Więckowice, drugie miejsce przypadło KGW Bałaje za „weweszokę podaną z prażuchą z kaszy gryczanej”, a trzecie KGW Kreatywni Piwoda za „mięsne kartacze – cepeliny litewskie”.

 

Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty rękodzieła, podczas których można było stworzyć unikalne przedmioty pod okiem doświadczonych rzemieślników. Obok warsztatów odbywała się prezentacja ginących zawodów, a tej części towarzyszyła także giełda staroci.

 

Na festiwalowej scenie zaprezentowały się zespoły folklorystyczne nawiązujące do tradycyjnej muzyki Kresów, w tym: kapela podwórkowa „PAWLAKI”, Zespół Pieśni i Tańca „KRESY” oraz Zespół Śpiewaczy „NIESPODZIANKA”. Do tańca zagrzewał zespół Pozytywnie Nakręceni.

 

Gość specjalny Finału Katarzyna Cichopek, popularna aktorka i prezenterka telewizyjna, wcieliła się w rolę mistrza kuchni i przygotowała bliny gryczane w sosie.

 

Festiwal zakończył koncert legendarnego zespołu LADY PANK. Zespół zagrał swoje największe hity, w tym nieprzemijające „Mniej niż zero” i „Kryzysową narzeczoną”.

 

Galeria zdjęć: