logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

stop-gmo

 

podkarpacki naturalny wypas

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

ekogala1

 

produkty tradycyjne

 

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps mini 1 2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

Mszą Świętą w intencji Rolników w kościele parafialnym w Boguchwale rozpoczęły się w niedzielę 28 czerwca obchody Dni Otwartych Drzwi Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz XVII Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Samorząd Województwa podczas uroczystości reprezentowali Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Wojciech Buczak, Członek Zarządu Lucjan Kuźniar oraz dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Zofia Kochan.

W niedzielę 21 czerwca br. przed siedzibą Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie odbył się Finał XV  jubileuszowej edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” połączony z I Podkarpackim Piknikiem Produktów Tradycyjnych  i Regionalnych. Uroczystego Otwarcia imprezy dokonał - w imieniu Marszałka Władysława Ortyla, Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Wojciech Buczak.

150623-kulinariaW niedzielę 21 czerwca br. przed siedzibą Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie odbył się Finał XV jubileuszowej edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” połączony z I Podkarpackim Piknikiem Produktów Tradycyjnych  i Regionalnych. Uroczystego Otwarcia imprezy dokonał - w imieniu Marszałka Władysława Ortyla, Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Wojciech Buczak.

W czwartek 18 czerwca w Łańcucie rozpoczął się V Międzynarodowy Konkurs Win „Galicja Vitis” Łańcut 2015. Oprócz oceny win konkursowych – z uwzględnieniem intensywności i jakości dotyczących m.in. wyglądu, zapachu oraz smaku – jurorzy mieli także okazję zwiedzić zabytki Przemyśla i zamek w Krasiczynie.

150615-górnoJuż po raz dziewiąty można było posmakować najlepszej, tworzonej zgodnie z tradycją podkarpackiej żywności. Okazją był „Festiwal Podkarpackich Smaków”, który 14 czerwca odbył się w Górnie. W tym roku wzięło w nim udział ponad 100 wystawców z całego Podkarpacia , aby promować ekologiczną i tradycyjną żywność najwyższej jakości.

Członek Zarządu Województwa Lucjan Kuźniar  podpisał w imieniu Samorządu Województwa Podkarpackiego umowę określającą zasady współpracy przy wdrażaniu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Dla Podkarpacia przewidziana została kwota ponad 105 mln euro. Umowa zawiera szczegółowy zakres i sposób realizacji, powierzonych samorządowi przez Agencję  zadań. 

Nominacje dla nowo powołanych członków Podkarpackiego Zespołu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w województwie podkarpackim, wręczył 27 maja br. członek zarządu województwa Lucjan Kuźniar. To  zespół, który wspiera badania nasion roślin korzystnych do uprawiana na Podkarpaciu.

Statystyka

Odwiedza nas 592 gości oraz 0 użytkowników.