logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

stop-gmo

 

podkarpacki naturalny wypas

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

ekogala1

 

produkty tradycyjne

 

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps mini 1 2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

Marszałek Władysław Ortyl spotkał się w piątek 16 grudnia z podkarpackimi winiarzami, aby wysłuchać aktualnych potrzeb branży winiarskiej. Jednocześnie przedstawił szerokie możliwości pozyskania przez nich środków finansowych w ramach Programu Polska Wschodnia oraz Regionalnego Programu Operacyjnego. Mówił również o innych mechanizmach wsparcia przez samorząd i władze województwa.

161216 miodRola pszczół miodnych w zachowaniu bioróżnorodności w rolnictwie – pod takim hasłem zakończyła się kampania edukacyjna. Jej podsumowanie odbyło się 15.grudnia w Urzędzie Marszałkowskim. Przy okazji podsumowania 5 lat realizacji  Programu „Podkarpacki Naturalny Wypas”.

161209 ekogalaJuż po raz dziesiąty wystawcy, producenci i wytwórcy żywności ekologicznej prezentują swoje produkty i wyroby na Ekogali – międzynarodowych targach produktów i żywności wysokiej jakości. Na wielkich przestrzeniach Centrum Wystawienniczo-Kongresowego w Jasionce stanęło ponad 120 stoisk. Tematyka tegorocznej Ekogali jest związana ze Świętami Bożego Narodzenia, co oznacza, że prezentowana żywność nawiązuje do świątecznych tradycji wigilijnych. Zwiedzający Ekogalę w prezencie mogli karpie na wigilijny stół.Dziesiątą edycję Ekogali uroczyście otworzył marszałek Władysław Ortyl. Udział w ekologicznych targach wziął również członek zarządu Lucjan Kuźniar.

Konsultacje z jednostkami samorządu terytorialnego oraz partnerami społecznymi i gospodarczymi projektu „Programu aktywizacji gospodarczo-turystycznej województwa podkarpackiego poprzez promocję cennych przyrodniczo i krajobrazowo terenów łąkowo-pastwiskowych z zachowaniem bioróżnorodności w oparciu o naturalny wypas zwierząt gospodarskich i owadopylność”.

161115 simentaleDnia 9 listopada w Rymanowie odbyło się spotkanie podsumowujące  realizację ważnego dla naszego Województwa wydarzenia jakim była organizacja  XXI Kongresu Światowej Federacji Hodowców Bydła Simentalskiego. Czując powagę oraz wyjątkowość  tego wydarzenia zainicjowane zostało spotkanie podsumowujące, mające na celu zarówno udokumentowanie tych wydarzeń oraz stworzenie okoliczności sprzyjających dyskusji na temat przyszłości hodowli bydła simentalskiego i szeroko pojętej możliwości wspierania chowu bydła na Podkarpaciu.

Pszczelarze oraz producenci miodu z całego województwa świętowali dziś w urzędzie marszałkowskim. Spotkali się po raz XII. Nie zabrakło konkursów, nagród i wyróżnień. Były też rozmowy i specjalistyczne wykłady. Mieszkańcy regionu dodatkowo wybrali najlepszy miód z podkarpackich pasiek.

160927 polagraPolagra Food 2016 to największa w kraju impreza poświęcona żywności tradycyjnej. Jest tu wszystko - od maszyn do przetwórstwa i opakowań przez urządzenia wykorzystywane w gastronomii po najlepsze, regionalne jedzenie. - To chyba najsłynniejsze, a na pewno najbardziej smakowite targi w Polsce.

Samorząd Województwa Podkarpackiego oraz Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie po raz drugi przystępuje do realizacji kampanii edukacyjnej pn.: „Rola pszczół miodnych w zachowaniu bioróżnorodności w rolnictwie”.

Statystyka

Odwiedza nas 736 gości oraz 0 użytkowników.