VIP-y gotują! Czyli II dzień Ekogali
- Krzysztof Witek
Autor tekstu i zdjęć: Krzysztof Witek
Biuro Prasowe UMWP
Drugi dzień Ekogali upłynął pod znakiem pokazów związanych z przygotowaniem dań regionalnych i tradycyjnych.
Swoimi popisami kulinarnymi, przed publicznością, mogli pochwalić się marszałek Władysław Ortyl, wicemarszałkowie Piotr Pilch i Ewa Draus, przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz jednocześnie dyrektor oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie, zastępca prezydenta Rzeszowa Krystyna Stachowska oraz Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” Marcin Fujarowicz, którzy wzięli udział w części Live cooking, czyli „Vip-y gotują”. Uczestnicy mieli możliwość degustacji licznych potraw i wypieków.
W tym roku nowością było, że każdy z uczestników przygotowywał inne danie. I tak w pierwszej turze marszałek Władysław Ortyl przygotowywał żurek, zastępca prezydenta Krystyna Stachowska ciasteczka ,,wiatraczki” z ciasta francuskiego z marmoladą wieloowocową, a prezes Marcin Fujarowicz tradycyjne świąteczne pierniczki.
Natomiast w drugiej odsłonie wicemarszałek Piotr Pilch podjął się wyzwania w postaci ,,wiatraczków” z marmoladą, wicemarszałek Ewa Draus piekła cynamonowe papatacze z ciasta drożdżowego, a przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz przygotował kruche ciasteczka z marmoladą.
Tego dnia odwiedzający Ekogalę mieli możliwość skosztowania świątecznych potraw, które zostały przygotowane z produktów ekologicznych, przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Również tego dnia uczestnicy Targów mogli obserwować kulinarne zmagania uczniów szkół gastronomicznych, którzy mierzyli się ze sobą w ramach XVII Europejskiego Konkursu Kulinarnego.
Ekogala- międzynarodowe targi żywności i produktów wysokiej jakości organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006 r., to coroczne wydarzenie, wokół którego koncentruje się praca wielu środowisk, ściśle związanych z rolnictwem ekologicznym, począwszy od rolników gospodarujących metodami ekologicznymi, przetwórców, jak też podmiotów zainteresowanych promocją i dystrybucją żywności ekologicznej. Targi są finansowane ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Targi skierowane są do podmiotów, których działalność związana jest z wytwarzaniem i sprzedażą produktów oraz żywności wysokiej jakości. Podczas wydarzenia promują się również gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia agroturystyczne, zagrody edukacyjne, a także przedstawiciele miast partnerskich z zagranicy. Wydarzenie ma podnosić wiedzę ekologiczną i promować żywność wysokiej jakości. Ma również ułatwić nawiązanie kontaktów handlowych i umożliwić wystawcom wymianę doświadczeń. Łącznie w targach bierze ponad 100 wystawców, w tym goście z Europy, którzy promują swoje wyroby i usługi.
Galeria zdjęć:
Pełna galeria zdjęć: Podkarpackie- serwis samorządu | Facebook