logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

stop-gmo

 

podkarpacki naturalny wypas

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

ekogala1

 

produkty tradycyjne

 

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps mini 1 2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

Przez dwa dni w Spale odbywały się jak co roku Dożynki Prezydenckie. Nie zabrakło na nich oczywiście wieńca z Podkarpacia. Tym razem pochodził z gminy Horyniec i miał kształt korony. W Spale obecny był marszałek Władysław Ortyl, który pełnił honory gospodarza na naszym stoisku.

Pierwszego dnia dożynek, w sobotę 16 września, odbył się m.in. konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy. Były też występy zespołów ludowych z różnych części Polski. Główne obchody święta plonów rozpoczęły się w niedzielę, 17 września, od mszy świętej w intencji rolników w Kaplicy Polowej Armii Krajowej.

W dożynkach uczestniczył również m.in. minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel, obecni byli także parlamentarzyści i samorządowcy z różnych stron Polski. Podczas wystąpienia prezydent Andrzej Duda dziękował rolnikom za ich ciężką pracę.

Chcę podziękować wszystkim polskim rolnikom. Chcę podziękować za cały rok trudu pracy tym, którzy od stuleci w Rzeczypospolitej żywią nas i bronią – mówił prezydent Andrzej Duda.  

Na podkarpackim stoisku, które przygotowała gmina Horyniec, znalazły się lokalne smakołyki i wyroby podkarpackich firm. Można było skosztować m.in. wędlin, miodów, serów, pierogów, proziaków, gołąbków i wielu innych kulinarnych pyszności.

Podkarpacie jest bogate w folklor i regionalne, smaczne wyroby, których warto skosztować – mówił marszałek do prezydenta Andrzeja Dudy, zachęcając do skosztowania przygotowanych wiktuałów.

Marszałek wręczył prezydentowi na pamiątkę figurę Chrystusa Frasobliwego wykonaną z kamienia bruśnieńskiego, a Pierwsza Dama otrzymała kosmetyki z Uzdrowiska w Horyńcu Zdroju, które również prezentowało się na dożynkach w Spale, promując m.in. swoją wodę mineralną.

Wielką furorę zrobił też chleb z Podkarpacia pieczony na liściu kapusty, który został wręczony prezydentowi przez starostów dożynek. Chleb wypieka piekarnia ANMAR z Rogóżna.

Czas na stoisku umilał Zespół Pieśni i Tańca z Markowej „Markowianie”.

Po raz pierwszy Dożynki prezydenckie zostały zorganizowane w Spale w 1927 roku przez Ignacego Mościckiego.

Monika Konopka
Biuro prasowe
Fot. Prezydent.pl

Statystyka

Odwiedza nas 733 gości oraz 0 użytkowników.