logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

stop-gmo

 

podkarpacki naturalny wypas

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

ekogala1

 

produkty tradycyjne

 

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps mini 1 2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

Tradycyjnie w Lesku odbyły się już po raz 22 Targi Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa – Agrobieszczady 2017. Współorganizatorem imprezy był marszałek województwa podkarpackiego. W targach udział wzięli m. in. senator RP Alicja Zając, wicemarszałek Maria Kurowska, członek zarządu Lucjan Kuźniar oraz przewodniczący sejmiku Jerzy Cypryś. Podczas dwóch dni targów ponad 200 wystawców prezentowało swoje wyroby.

Lucjan Kuźniar zwrócił uwagę, że rolnictwo pełni ciągle ważną role na Podkarpaciu, a także przekazał pozdrowienia od marszałka sejmu Marka Kuchcińskiego.

Cieszy mnie fakt, że poprzez takie przedsięwzięcia promują Państwo nowoczesne rolnictwo i hodowlę zwierząt, a jednocześnie przedsiębiorczość i lokalne rzemiosło. Nasz region zawsze był silnie związany  z rolnictwem, przez cale wieki pokolenia żyły z uprawy roli i hodowli zwierząt. Dziś doceniamy nasze dziedzictwo i chcemy je pokazywać młodym pokoleniom Polaków – mówił Lucjan Kuźniar

W Lesku oprócz degustacji tradycyjnych potraw można było zobaczyć odmiany zwierząt hodowlanych, pokazy regionalnego rzemiosła. Impreza ubogacona była występami zespołów folklorystycznych oraz konkursami „Młodzi drwale Karpat” i „IV Podkarpackie Smaki Myśliwskie”. Agrobieszczady to jedne z największych targów województwie mających na celu promowanie lokalnej przedsiębiorczości, rolnictwa, myślistwa, leśnictwa i obszarów wiejskich.

IV edycja „Myśliwskich Smaków” dedykowana była wszystkim myśliwym, ich sympatykom oraz osobom interesującym się kuchnią myśliwską.

W konkursie uczestniczyło około 80 wystawców, którzy swoje wyroby prezentowali w trzech kategoriach.

 

W kategorii dania i potrawy z dziczyzny:

I miejsce – Masarnia Zygmunt Osip z Wierzawic

za udziec z dzika

II miejsce – Wiesława Szpond z Połomi

za gulasz z dzika

III miejsce – Maria Florek z Manasterz

za potrawka z sarniny

 

Komisja przyznała  dwa wyróżnienia:

KGW Stara Wieś

za  pieczeń faszerowaną z dzika

Zakład Mięsny Jasiołka Dukla

za pasztet myśliwski

 

 

W kategorii wędliny i wyroby wędliniarskie z dziczyzny:

I miejsce -  Bogusław Szymański Nowe Sioło

za  Kiełbasę myśliwska z dzika

II miejsce - Zakład Masarski Niem-Pol Markowa

za kiełbasę myśliwską z dzika

III miejsce 
            Grzegorz Wiśniewski Rzeszów

za  pasztet z zająca

 

Komisja przyznała  jedno wyróżnienie: 

Paweł Wałachowski Nowosiółki

za smalec myśliwski z dzika

 

W kategorii napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe) i produkty z runa leśnego:

I miejsce Bożena Wisła z Bukowca

za Pastę z czosnku niedźwiedziego

II miejsce Krystyna Wronowska z Rybnego

za nalewkę z owoców czarnego bzu

III miejsce Izabela Łysikowska z Krzeszowa 
           za Jałowcówkę

 

Komisja przyznała trzy wyróżnienia 

Piotr Kusz z Chmielnika

za pierogi z borówkami leśnymi

Mariusz Bednarz z Przemyśla za ocet z dereni

Janina Czaban z Nowej Sarzyny za brusznicę z gruszką

 

Oceny produktów dokonała komisja w składzie:

1.  Izabella Byszewska – Prezes, Polska Izba Produktu Lokalnego i Regionalnego

2. Zofia Kochan - Dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego

3. Janina Kamińska - Z-ca Dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.

4. Jacek Niemczyk – Naczelnik w Okręgowej Dyrekcji Lasów Państwowych 
w Krośnie.

5. Krystyna Gałuszko- Rakoczy, radna Powiatu Leskiego

6. Adam Milczanowski, wicestarosta leski

7. Krzysztof Zieliński, Stowarzyszenie Procarpathia

8. Monika Sterer-Putyło- inspektor Departamentu  Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie.

Z pewnością organizowany po raz czwarty konkurs myśliwski stanie się wizytówką regionu jakim są Bieszczady, a kolejna edycja Targów przyczyni się tym razem do popularyzacji produktów, potraw i napojów pochodzących z „darów lasu” wywodzących się z kuchni myśliwskiej. Ich identyfikacja może niewątpliwie  służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.

Galeria 1

Galeria 2

Galeria 3

Kacper Krauz
Kancelaria Zarządu
Monika Sterer-Putyło
Dep. Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem
Fot. I.Fac, Kancelaria Sejmiku (Galeria 1), M.Sterer-Putyło (Galeria 2, 3), 

Statystyka

Odwiedza nas 783 gości oraz 0 użytkowników.