logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

stop-gmo

 

podkarpacki naturalny wypas

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

ekogala1

 

produkty tradycyjne

 

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps mini 1 2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

170612 gornoJuż po raz jedenasty, w Górnie twórcy i znawcy kulinariów wzięli udział w smakowitych  zmaganiach - Targach Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”. Aż 120 wystawców z całego regionu prezentowało swe najznakomitsze i najsmaczniejsze wyroby. Festiwal prezentuje i promuje dziedzictwo kulinarne Podkarpacia, ukazując jak bogata jest w tej dziedzinie tradycja regionu.

Od lat podejmujemy wiele przedsięwzięć i działań, aby promować produkty lokalne, tradycyjne oraz regionalne. Robimy to, bo wspaniałe kulinaria są naszym bezcennym atutem, który chcemy dobrze wykorzystać. Pyszne podkarpackie smaki, oparte na przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, są częścią naszej spuścizny. Powstawanie tych wspaniałych potraw i wyrobów to jednak nie tylko tradycja, to także tworzenie miejsc pracy, na przykład w małych przedsiębiorstwach rodzinnych. W ten sposób od atutów podkarpackiego stołu przechodzimy do przedsiębiorczości i aktywności mieszkańców  regionu, a na niej przecież opiera się rozwój naszego województwa – mówił w Górnie marszałek Władysław Ortyl. Samorząd województwa reprezentowali podczas festiwalu także przewodniczący sejmiku Jerzy Cypryś oraz członek zarządu Stanisław Kruczek.  

Festiwal w Górnie to nie tylko okazja do prezentacji najlepszych, najciekawszych, opartych o najstarsze receptury wyrobów i produktów. To także konkurs, podczas którego wyłonione zostają najlepsze produkty, oceniane wcześniej przez profesjonalne jury złożone z ekspertów kulinarnych. Prezentowane produkty konkurują ze sobą w dwóch kategoriach, jako „produkty dopuszczone do obrotu” czyli te, które można znaleźć na sklepowych półkach oraz „produkty pretendujące do miana produkty tradycyjnego”. Te ostatnie chcą trafić na listę produktów tradycyjnych, którą tworzy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  

 

A oto pełna lista nagrodzonych i wyróżnionych w poszczególnych kategoriach.

 

W kategorii produktów dopuszczonych do obrotu nagrody otrzymali:

I Miejsce Art Kros Jaromir Brański z Krosna– pigwa na sucho

II miejsce Bogusłąw Szymański z Nowego Sioła - salceson

III miejsce Zakład Przetwórstwa Mięsnego Szarek z Jarosławia - boczek pieczony z czosnkiem

wyróżnienie – Adam Bała Baszpol z Grzegorzówki- ciasteczka jaglane z ostropestem

wyróżnienie – Zarząd Dóbr Smolin z Lubaczowa – Pasztet z ryb słodkowodnych

W kategorii produktów pretendujących do miana produktu tradycyjnego:

podkategoria Sery i inne produkty mleczne,

- kozie sery z przyprawami, Bożena Jagielska – Rudnik nad Sanem

Podkategoria Mięso świeże oraz produkty mięsne,

- udziec koźlęcy z Koła Gospodyń Wiejskich Stara Wieś

Podkategoria Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce,

- dżem marchewkowy Lucyna Buraś – Wolica Piaskowa

Podkategoria Wyroby piekarnicze

-pierniki koronkowe - Dorota Sałak - Humniska

Podkategoria Miody

-miód  sosnowy – Teresa Łysikowska - Krzeszów

Podkategoria Oleje i Tłuszcze

olej lniany - Anna Wiśniewska –Olejarnia OLIMP - Malawa

Podkategoria Gotowe dania i potrawy

gulasz z dzika – Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Górnie Małgorzata Nicpoń - Górno

karkówka babci – Dorota Jatczyszyn - Humniska

Podkategoria napoje alkoholowe i bezalkoholowe

miodówka cytrynowa – Janusz Wołcz – Sokołów Małopolski

Podkategoria inne produkty

Proziaki z pesto z pokrzywy – Anna Golba - Sonina

Kapituła konkursowa przyznała także wiele wyróżnień. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa Podkarpackiego.

Jako gospodarze regionu nie ustajemy w zabiegach, by promować nasze kulinaria. Jedną ze ścieżek tej aktywności jest ministerialna lista produktów tradycyjnych, na której od lat jesteśmy niekwestionowanym liderem. W tej chwili z Podkarpacia zarejestrowanych jest na niej aż 219 produktów, kolejne czekają  w kolejce na  rejestrację. A chciałbym podkreślić, że właśnie Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie bez wątpienia przyczynił się do wyszukania wielu wyjątkowych  i niecodziennych produktów, pomógł je wypromować, a tym samym wsparł ich rejestrację na szczeblu ministerialnym. Bo właśnie tu spotykają się fani dobrej kuchni i podkarpackich smaków – podkreślał marszałek Ortyl gratulując zwycięzcom i wyróżnionym.

Aleksandra Gorzelak – Nieduży
Biuro prasowe UMWP
Foto Adam Cyło
Gospodarka Podkarpacka 

Statystyka

Odwiedza nas 714 gości oraz 0 użytkowników.