logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

stop-gmo

 

podkarpacki naturalny wypas

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

ekogala1

 

produkty tradycyjne

 

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps 16 02

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

Pszczelarze oraz producenci miodu z całego województwa świętowali dziś w urzędzie marszałkowskim. Spotkali się po raz XII. Nie zabrakło konkursów, nagród i wyróżnień. Były też rozmowy i specjalistyczne wykłady. Mieszkańcy regionu dodatkowo wybrali najlepszy miód z podkarpackich pasiek.

Gości uroczystości przywitał w sali audytoryjnej gospodarz regionu, marszałek Władysław Ortyl. Wspomniał, że praca pszczelarzy jest niezmiernie ważna nie tylko ze względu na aspekt gospodarczy i rolniczy Podkarpacia, ale też ze względu na pasje i tradycje często wielopokoleniową.

Wsparcie pszczelarstwa dla nas, jako dla samorządu, jest sprawą oczywistą. Tradycje bartnicze na Podkarpaciu są bardzo ważne. Zależy nam na tym, aby nie stracić pozycji lidera w skali kraju, a także na tym, aby nasza rola była jeszcze większa. Myślę tu o eksporcie miodu za granicę – powiedział marszałek Ortyl. 

Otwarciu XII Podkarpackiego Święta Miodu towarzyszyło również wręczenie Odznaki Honorowej „Zasłużony dla Województwa Podkarpackiego”. Marszałek Ortyl przekazał ją Romanowi Bartoniowi, którą w jego imieniu odebrał Tadeusz Dylon, Prezes Zarządu Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie.

Roman Bartoń od 1995 roku pracował na rzecz rozwoju podkarpackiego pszczelarstwa. To on m.in. zintegrował koła pszczelarzy z Podkarpacia - ponad 2200 osób. Dodatkowo edukował, prowadził wykłady na temat chorób pszczół, pisał artykuły z tej tematyki. Z jego udziałem podkarpacki miód promowany jest na targach w Rzeszowie, Berlinie, Paryżu i Dusseldorfie – wymieniał dokonania Romana Bartonia Jerzy Cypryś, Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego.

Chwile po tym przyszedł czas na ogłoszenie wyników i uhonorowanie uczestników dwóch konkursów: „Najlepsza Pasieka Podkarpacia 2016” oraz „Producenci miodów pitnych i nalewek miodowych”. Analogicznie na podium stanęli Stanisław Kuźniar i Izydor Guzik, tu komisja przyznała pierwsze miejsce ex aequo, oraz Janusz Falandys, który zajął drugie miejsce. Najlepszy miód pitny, zdaniem jury konkursu, pochodzi z pasieki Marka Barzyka.

Przez cały dzień w gronie ekspertów pszczelarze z podkarpacia rozmawiali o bieżących problemach pszczół i pszczelarstwa. O dwóch, najgroźniejszych chorobach pszczół w Polsce szerzej mówiła prof. Krystyna Pohorecka z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. W kwestii aktualnych problemów pszczelarstwa w Polsce i na terenie Unii Europejskiej głos, ze specjalnym wykładem, zabrał Tadeusz Dylon, Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy.

XII obchody podkarpackiego święta miodu to również liczne wystawy, degustacje wyrobów pszczelich oraz prezentacja sprzętu i asortymentu bartniczego.

tekst/fot.
Sebastian Kieszkowski
Biuro prasowe UMWP

Statystyka

Odwiedza nas 844 gości oraz 0 użytkowników.