logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

stop-gmo

 

podkarpacki naturalny wypas

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

ekogala1

 

produkty tradycyjne

 

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps mini 1 2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

Wysokiej jakości przysmaki, stoiska różnych producentów, degustacje i kultura ludowa czekały na uczestników II Podkarpackiego Pikniku Produktów Tradycyjnych i Regionalnych, który 18 października odbył się przed budynkiem urzędu marszałkowskiego. Na imprezie, połączonej z rejestracją dwusetnego produktu z Województwa Podkarpackiego na ministerialną listę Produktów Tradycyjnych, Zarząd Województwa reprezentowali wicemarszałek Wojciech Buczak i członek zarządu Lucjan Kuźniar.
Piknik zorganizowany przez Departament Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem zgromadził wielu producentów tradycyjnej żywności, od wędlin, przez wypieki, nalewki, po miody i inne produkty. Jego kulminacyjnym punktem było ogłoszenie dwusetnego produktu wpisanego na Listę Ministerialną, którym okazał się boczek wędzony firmy Osip z Wierzawic. Wyróżnieni odebrali swój dyplom z rąk przedstawiciela Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Dariusza Goszczyńskiego i wicemarszałka Buczaka.
Ten ostatni wyraził radość z działalności wielu podkarpackich producentów, ponieważ to dzięki ich wytrwałej pracy i żywej pasji, nasze województwo lideruje na liście produktów regionalnych. Cieszy to tym bardziej, bowiem nie wszędzie możliwe jest instalowanie nowoczesnego przemysłu, zaś rosnąca siła branży producentów tradycyjnej żywności znakomicie równoważy rozwój regionu – przekonywał wicemarszałek Buczak.
Samorząd Województwa Podkarpackiego od lat angażuje się w organizację  i współorganizację wydarzeń promujących żywność wysokiej jakości, w tym także działań poświęconych identyfikacji oraz weryfikacji produktów pretendujących do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych. Wydarzenie to, było niewątpliwie doskonałą  okazją do ukazania bogactwa i dziedzictwa kulturowego oraz kulinarnego naszego regionu.
Podczas tego wydarzenia odbyła się prezentacja podkarpackich specjałów zarejestrowanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Pobyt na pikniku umilały również występy zespołu ludowego „BANDOSKA” z Wojewódzkiego Domu Kultury
Mateusz Werner
Kancelaria Zarządu,
Departament Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem
Fot. Mateusz Werner

Statystyka

Odwiedza nas 793 gości oraz 0 użytkowników.