logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

stop-gmo

 

podkarpacki naturalny wypas

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

ekogala1

 

produkty tradycyjne

 

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps 2/2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

W miniony weekend na Rynku w Rzeszowie miała miejsce impreza "Świętomięs Polski". Jest to impreza cykliczna, która co roku gości w innym mieście, a jej głównym celem jest promowanie diety bogatej w mięso. „W mięsie siła”  to hasło przewodnie imprezy, w ramach której  producenci żywności, przede wszystkim z naszego regionu przekonywali do walorów swoich wyrobów. Jednym z organizatorów tegorocznej imprezy był Marszałek Województwa Podkarpackiego.

W ramach kolejnej edycji imprezy odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny dla kucharzy i szefów kuchni  Chef`s Fight Poland 2015,  którego celem było promowanie staropolskiej tradycji kulinarnej regionu podkarpackiego. Głównym składnikiem przygotowywanych dań była podkarpacka wołowina. Jury w konkursie składało się ze znakomitych szefów kuchni znanych i cenionych restauracji krajowych i zagranicznych, którzy oceniali przygotowane potrawy zarówno  pod względem smaku jak i techniki wykonania.

Zarząd Województwa Podkarpackiego podczas tegorocznej edycji reprezentował Lucjan Kuźniar - Członek Zarządu Województwa. W swoim wystąpieniu odniósł się on do przeprowadzanego konkursu  oraz zwrócił uwagę na walory regionu sprzyjające produkcji ekologicznej żywności:

"Chef`s fight 2015, to kolejna edycja cyklicznego ogólnopolskiego konkursu dla kucharzy i szefów kuchni. Cel jaki mu przyświeca to promowanie tradycji kulinarnej Regionu Podkarpackiego, odkrywanie i promowanie talentów i osobowości kulinarnych, jak i poznawanie nowych trendów w polskiej gastronomii oraz poszukiwanie pomysłów na oryginalne łączenie smaków. Ponadto, konkurs służy również  promocji mięsa wołowego pochodzącego z Województwa Podkarpackiego. Podkarpacka wołowina to produkt najwyższej jakości, charakteryzujący się unikatowymi walorami wynikającymi ze sposobu hodowli bydła mięsnego. Naturalny wypas  zwierząt  na użytkach zielonych czystych ekologicznie Bieszczadów i Beskidu, pozwala uzyskać najwyższej jakości surowiec, idealny do wyśmienitych potraw.  Samorząd Województwa dostrzega aktualny trend zmian na rynku  żywności polegający na zwracaniu uwagi przez konsumentów na jakość kupowanej i konsumowanej  żywności.

Województwo Podkarpackie jest szczególnie uprzywilejowane, jeżeli chodzi o produkcje żywności ekologicznej wysokiej jakości. Posiadamy bowiem unikatowe  na skalę europejską warunki przyrodnicze, a nasi rolnicy prowadzą gospodarstwa w sposób zrównoważony.  Spora liczba ekologicznych gospodarstw rolnych zrzesza się w grupy producenckie, co ułatwia im konkurowanie na rynku”.

Lucjan Kuźniar podkreślił również rolę Samorządu w prowadzeniu polityki proekologicznej w regionie przejawiającej się m.in. poprzez wsparcie finansowe tego typu przedsięwzięć:

            „Samorząd Województwa dba również o przyrodę i różnorodność biologiczną regionu, czego dowodem jest realizowany Program ochrony trwałych użytków zielonych  poprzez naturalny wypas. Samorząd przeznaczył na ten cel ponad 7 mln zł. Program pozwala zachować różnorodność biologiczną, ale również osiągnąć wzrost pogłowia zwierząt, które  wypasają użytki zielone, a którego gwałtowny spadek obserwowaliśmy w ostatnich latach. Stąd też pomysł, by to właśnie wołowina była podstawowym składnikiem potraw przygotowywanych przez uczestników konkursu Chef` Fight 2015”.

Na zakończenie swego wystąpienia Członek Zarządu podziękował współorganizatorom imprezy za dobrą współpracę.

Dla uczestników festiwalu przygotowano wiele atrakcji, m.in.  stoiska z produktami ekologicznymi, pokazy i porady kucharzy i dietetyków, konkursy kulinarne oraz koncerty. Szczególnym zainteresowaniem cieszyło się pieczenie i degustacja byka na rożnie.

 

Paweł Tworek
Kancelaria Zarządu UMWP

Statystyka

Odwiedza nas 679 gości oraz 0 użytkowników.