logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

stop-gmo

 

podkarpacki naturalny wypas

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

ekogala1

 

produkty tradycyjne

 

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps mini 1 2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

Rarytasy z podkarpackiej wołowiny – takie specjały przygotowali kucharze biorący udział w II konkursie „Galicyjskie Smaki – Wczoraj, Dziś i Jutro”. Konkurs był jedną z wielu atrakcji XVI Jarmarku Galicyjskiego, który w dniach 9-11 lipca odbył się w Narolu.

XVI Jarmark Galicyjski rozpoczął się już w czwartek premierą spektaklu „Ktoś list dostał” w wykonaniu Teatru Amatorskiego Florianum z Narola. W piątek w Szkole Podstawowej w Narolu odbyła się uroczysta sesja Rady Miejskiej w Narolu, podczas której Barbara Jakimowicz-Klein wystąpiła z odczytem „Dziedzictwo kulinarne w Galicji”.

Najważniejszym dniem XVI Jarmarku Galicyjskiego w Narolu na Roztoczu była sobota, kiedy to na miejskim rynku w kulinarne szranki stanęli najlepsi kucharze. Konkurs Kulinarny ”Galicyjskie Smaki – Wczoraj, Dziś i Jutro” odbył się pod auspicjami Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników. Najlepsi okazali się kucharze Michał Ziaja i Karol Płoch z hotelu Hilton Inn w Rzeszowie. Nagrody zwycięzcom wręczył marszałek Władysław Ortyl wraz z burmistrzem Narola Stanisławem Wosiem.

W tegorocznym konkursie kulinarnym, który walczy o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, rywalizowało w sumie siedem dwuosobowych zespołów reprezentujących: „Dwór Dwikozy”, Hotel „Arłamów", Hotel "Rzeszów", Hotel „Lwów” z Chełma, Hotel „Atena” z Mielca, Hotel „Hilton Garden Inn Rzeszów” oraz „Pierógsy”.

Motywem przewodnim była podkarpacka wołowina. Dania z wołowiny, które przygotowali kuchmistrzowie oceniało znamienite jury w składzie: Jarosław Uściński - Przewodniczący - Prezes Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, członek WACS - Światowej Organizacji Szefów Kuchni; Wiesław Ambros – Wiceprzewodniczący – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej; Joanna Ochniak - Sekretarz - Przewodnicząca Komitetu Kobiet w World Chefs Association oraz Członkowie jury: Zbigniew Szeląg – Sekretarz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej; Małgorzata Stach – zdobywczyni I miejsca w konkursie Mistrz Grilla 2014; Dariusz Wójcik – Dyrektor Generalny Hotelu Atena w Mielcu; Piotr Sabala – Szef Kuchni Hotelu „Nosalowy Dwór“ w Zakopanem; Krzysztof Gawlik – Ekspert Kulinarny RM Gastro Polska, członek zarządu ET, World Master Chefs Societies; Mariusz Bednarz - Dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie oraz Andrzej Supron – gość specjalny – były zapaśnik, mistrz świata i Europy, wicemistrz olimpijski.

Jury po podsumowaniu punktów jednogłośnie orzekło werdykt:

I miejsce - Hilton Garden Inn Rzeszów w osobach Michał Ziaja i Karol Płoch, II miejsce - Hotel Rzeszów w osobach Bartłomiej Wrona i Paweł Tańko i III miejsce - PIERÓGSY w osobach Rajmund Królik i Łukasz Dzikowski.

W tym dniu na narolskim rynku można było skosztować roztoczańskich potraw i specjałów, miodów, win oraz innych smakołyków. Scena rozbrzmiewała muzyką a teren wokół ratusza miejskiego zamienił się w dawny galicyjski jarmark. Oprócz współczesnych wystawców i artystów można było obejrzeć twórców ludowych, którzy prezentowali ginące zawody. Wielkie zaciekawienie wzbudził zespół  obrzędowy „Prząśniczki”, który prezentował: obróbkę lnu (międlenie, czesanie i przędzenie lnu), warsztat produkcji sukna, mielenie na żarnach, ubijanie kaszy stępą oraz papieroplastykę. Wszyscy występowali w tradycyjnych lnianych strojach.

Odwiedzającym jarmark przygrywali Lirnik Serhii Petrychenko oraz Zbigniew i Krzysztof Butryn z Rodziną.  Na scenie występowały zespoły folklorystyczne, młodzieżowe oraz niezwykle ekspresyjny Freeborn Brothers i zespół Tołhaje, który czerpie inspiracje m.in. z tradycji Bojków i Łemków, z kultury muzycznej terenów Polski południowo-wschodniej (Lubelszczyzna) oraz grup etnicznych dzisiejszej Ukrainy. Gwiazdą tegorocznego Jarmarku był zespół Poparzeni Kawą Trzy, który porwał kilkutysięczną publiczność do tańca i wspólnego śpiewania. W jarmarku wzięli także udział znani dziennikarze Wojciech Jagielski oraz Jarosław Kret, którzy jeszcze długo po koncercie rozdawali autografy i pozowali do wspólnych zdjęć. XVI Jarmark Galicyjski w Narolu to jedna z kilku największych imprez promocyjnych na Podkarpaciu, których współorganizatorem jest samorząd województwa.

Mariusz Bednarz
Dep. Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich

 

            

Statystyka

Odwiedza nas 602 gości oraz 0 użytkowników.