logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

11 najlepszej jakości podkarpackich produktów tradycyjnych otrzymało nominację w kolejnej edycji inicjatywy pozytywistycznej: Polski Producent Żywności.
Rozstrzygnięcie konkursu, który w swoim założeniu ma promować żywność wysokiej jakości, miało miejsce 29 kwietnia w Urzędzie Marszałkowskim. - Rywalizacja była bardzo wyrównana, a różnice punktowe niewielkie – mówi Marcin Cieśla, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego.
Prezentujemy listę nominowanych produktów:
- olej rzepakowy podkarpacki, z pierwszego tłoczenia na zimno, produkowany przez Zakład Tłuszczowy „Białoboki”,
- jogurt „Owocowy mix” z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sanoku,
- śmietana spożywcza 12% z rzeszowskiej Spółdzielni Mleczarskiej „RES - MLECZ”,
- kiełbasianka 250g, z linii „Podkarpackie skarby”, z Zakładu Mięsnego „Smak Górno”,
- kiełbasa swojska pilzneńska,
- woda stołowa „Celestynka Złota Rosa”,
- piwo pełne leżajskie,
- chleb razowy łańcucki, pieczony na liściu kapusty,
- wędzonka krotoszyńska „Szarek”
Nominowane produkty będą reprezentować nasz region na jesiennych Międzynarodowych Targach Żywności w Poznaniu „Podagra 2011”.

 
Hej Rzeszów