logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps mini 1 2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Boguchwała, Podkarpackie. Prawie 20 firm podpisało we wtorek (20 grudnia) deklarację przystąpienia do Podkarpackiego Klastra Rolno-Spożywczego. Wśród sygnatariuszy porozumienia są spółdzielnie mleczarskie, Smak Górno. Większość jednak to firmy i producenci powiązani z leżajskim Hortino, które zajmuje się przerobem owoców.

- Ta inicjatywa zbiega się z kolei z naszą inicjatywą – mówił Józef Sztorc, główny udziałowiec Hortino. – Także planowaliśmy założenie klastra, ale o charakterze rolno spożywczym. Objąłby on podmioty z trzech województw – podkarpackiego, świętokrzyskiego i lubelskiego. W skład weszłyby Hortino, Poltino, Chłodnie Kieleckie, a także grupy producentów Leżajska, Oleszyc, Biszczy, Frampolu, Koprzywnicy.

Jak mówi Władysław Szajna z Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie (uczelnia koordynuje klaster), jest jeszcze wielu następnych chętnych.
- Na konferencji brakowało zakładów mięsnych, bo okres tuż przed Bożym Narodzeniem dla nich czas „żniw” – mówi Władysław Szajna. - Ale jestem pewien, że w najbliższych dniach liczba naszych członków powiększy się.

Wśród zadań klastra jest „kreowanie rynku produktów spożywczych o wysokiej jakości zdrowotnej i smakowej” oraz stworzenie „identyfikowalnej marki regionalnej produktów”.