logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps mini 1 2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

radio rzeszow Rośnie popyt na produkty ekologiczne w Polsce. Jak mówi Marian Wójtowicz prezes Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego zdarza sie, że w podkarpackich sklepach z taką żywnością brakuje towaru i trzeba sprowadzać z sąsiednich województw.

Najbardziej dynamicznie rozwija się mleczarstwo ekologiczne. Podkarpackie słynie też z owoców miękkich z certyfikatami. Jak dodaje nasz gość nasz region jest stworzony do takiej produkcji, mamy potencjał i jest to duża szansa dla rolników. Rośnie liczba gospodarstw i nie są to już małe poletka, ale wielkopowierzchniowe - sięgające nawet 300 hektarów.
Od najbliższego piątku w Rzeszowie producenci żywności ekologicznej uczestniczyć będą w 7 edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych - EKOGALA 2013. W Targach weźmie udział blisko 100 wystawców głównie z Polski, a także Czech, Włoch, Grecji oraz Chorwacji. Targom towarzyszyć będą konferencje naukowe, liczne prezentacje, degustacje, konkursy m.in Europejski Konkurs Kulinarny, w którym wezmą udział uczniowie szkół gastronomicznych.