logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

Na Podkarpciu znajduje się ponad dwa tysiące sto gospodarstw ekologicznych. Pod tym względem nasz region zajmuje czwartą pozycję w kraju. Co roku liczba takich gospodarstw wzrasta, gdyż rośnie świadomość zarówno rolników jak i konsumentów co do wysokiej jakości takiej żywności. Zdaniem Mariana Wójtowicza, prezesa Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego do wzrostu liczby gospodarstw ekologicznych przyczyniają sie głownie konsumenci, którzy poszukują takich produktów na rynku. Rolnicy, którzy zajmują się produkcją ekologiczną mogą liczyć na unijne wsparcie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Otrzymują dopłaty do powierzchni oraz rodzaju upraw. Wynoszą one od 260 zł do trwałych użytków zielonych do 1800 złotych do upraw sadowniczych i jagodowych w momencie przestawiania na produkcję ekologiczną. Większa dopłata ma rekompensować straty poniesione przez rolnika, gdy zaprzestaje stosować chemiczne środki ochrony roślin i nawozy.Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego skupia pięć stowarzyszeń producentów. W regionie funkcjonuje 21 przetwórni produktów ekologicnych.