logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps mini 1 2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

Tajemnice drzemiące w starych recepturach i serce włożone w przygotowanie potraw - to jest klucz do sukcesu na imprezie takiej jak Festiwal Podkarpackich Smaków i Piąte Targi Żywności Tradycyjnej w Górnie.

Swoich sił spróbowało dziś ponad stu wystawców, którzy walczyli o nagrody w konkursie między innymi na najlepsze sery, mięsa i nalewki.
Ocenić ponad sto smaków nie było łatwo. Ale po ponad dwugodzinnej pracy jury dało radę. Dania mięsne, sery, wędliny, pieczywo czy pierogi z Podkarpacia to bogactwo smaków, które docenia każdy, kto odwiedza ten zakątek Europy.

Dla kół gospodyń, które przygotowały większość potraw - start w kulinarnych konkurencjach to kolejna wiejska tradycja. Wśród wystawców było tez troje winiarzy. Na Podkarpaciu produkcja win staje się coraz bardziej zaawansowana. Organizatorzy imprezy - zakład Smak Górno chce pomóc w promocji potraw i wyrobów spożywczych z Podkarpacia. To wyroby, w których nie stosuje się żadnych chemicznych ulepszaczy ani konserwantów. Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia z Podkarpacia, zakłady i drobni producenci zaprezentowali w sumie kilkaset wyrobów.
Anna Tomczyk