logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

To największa tego typu impreza w Polsce, która z roku na rok przyciąga coraz więcej wystawców , ale też klientów, którzy chcą spróbować tego co smaczne i zdrowe. I choć taka ekologiczna produkcja jest droższa, to chętnych by ją rozpocząć nie brakuje.
Wędlina wędlinie nierówna. Bo liczy się "zawartość mięsa w mięsie", a nie chemicznie uzyskany kolor. Coraz częściej wiedzą to już nawet dzieci.
Dlatego organizatorzy największych w Polsce targów ekożywności zwracają uwagę na potrzebę edukacji ekologicznej od najmłodszych lat. Bo nawyki z dzieciństwa pozostają na całe życie. Także klienci coraz chętniej sięgają po żywność ekologiczną - choć zazwyczaj jest ona droższa niż ta wytwarzana metodami przemysłowymi. Taka dynamika sprzedaży powoduje, że produkcja - droższa niż w rolnictwie tradycyjnym - coraz bardziej zaczyna się opłacać. Dlatego na Ekogalę z roku na rok przyjeżdża coraz więcej wystawców. W tym roku 80 z całej Polski, a także z Ukrainy, Słowacji i Czech. Na Podkarpaciu jest już blisko dwa i pół tysiąca gospodarstw ekologicznych i ponad 30 zakładów przetwórczych, a region jest jednym z krajowych liderów w produkcji ekożywności.

Konrad Dudek
TVP Rzeszów