logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

uchw sejmik2
 
uchw zarzad2
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 
zam-publ

sprawy do

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps 2/2017

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Program Operacyjny Rybactwo i Morze

tvp rzeszowPodkarpacie razem z województwem pomorskim jest liderem Listy Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa Nasz region ma już 136 artykułów spożywczych wpisanych do tego rejestru: między innymi wędliny, sery, chleby, ciasta i pierogi. Powrót do kulinarnych korzeni cieszy szkoda, że nie wszystkie przysmaki są dostępne w otwartej sprzedaży.

Pani Czesława Kepczyk ze Średniej Wsi koło Polańczyka wie, że do serc turystów najlepiej trafić przez żołądek. Dlatego przygotowuje dla nich między innymi lemiesze bieszczadzkie. W centrum Rzeszowa w jednej z restauracji o dawnym biesiadowaniu przypominają nie tylko zdjęcia, ale też zapach z kuchni. Tak powstaje studzienina. Na Podkarpaciu kulinarna tradycja jest wciąż żywa. Pomagają w tym zarówno regionalne stowarzyszenia jak i Urząd Marszałkowski. Oczywiście wszystko na bazie tradycyjnych przepisów. Mieszkańcy Podkarpacia na produkcje tradycyjne żywności i potraw coraz częściej sięgają po unijne pieniądze. Urząd Marszałkowski finansowo wspiera koła gospodyń wiejskich i kulinarne konkursy. A to najlepszy przykład przybliżania dawnych smaków jest choćby ten sklep z tradycyjnymi wyrobami w samym urzędzie marszałkowskim.

Ilona Małek