logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

 

tvp rzeszowGotuj z babcią Janiną pod takim hasłem w skansenie w Kolbuszowej odbywają się warsztaty kulinarne. Pod okiem znawczyni kuchni regionalnej - Janiny Olszowy - można nauczyć się przygotowywać przysmaki dawnych mieszkańców podkarpackich wsi. Dziś były to proziaki i to aż w 4 wersjach smakowych.


Wśród uczestników zajęć jest między innymi pani Kinga. Od kilku lat mieszka w Rzeszowie, ale pochodzi z Dolnego Śląska. Dlatego chce poznać także podkarpacką kuchnie. Podczas tego spotkania przygotowywano proziaki przepis jest prosty: mąka, maślanka i soda. takie placki nazywane były kiedyś chlebem zastępczym przygotowywano je niemal w każdym domu. W tych zamożniejszych nadziewano je także serem albo jagodami. Pod okiem pani Janiny uczestnicy zajęć uczą się także przygotowywać inne, mało znane dziś dania, na przykład z kapusty.

Cykl spotkań Gotuj z babcią Janiną to pomysł pracowników skansenu w Kolbuszowej. Chodzi o to, by nie tylko ratować budynki z dawnych wsi, ale też ocalić od zapomnienia tradycje kulinarną. Zajęcia z gotowania potrwają do października. Wszystkie przepisy są systematycznie umieszczane na stronie internetowej skansenu.